Свалят таксите на пенсионните фондове (ОБЗОР)

Свалят таксите на пенсионните фондове (ОБЗОР) | StandartNews.com

Вдигат до 65 години възрастта за пенсиониране, а вноските за старини нарастват с 2%

Намаляват таксите, които събират универсалните пенсионни фондове. Предложения за това направи парламентарната временна комисия за проверка на дейността на пенсионните фондове. Като те ще бъдат гласувани заедно с общия пакет по пенсионната реформа, която се прави с промени в Кодекса за социално осигуряване. Таксата от 5%, която се събира от всяка осигурителна вноска, ще падне поетапно за 4 години до 3,75%. Поетапно ще се намали и годишната такса за управление на натрупаните пари. Сега тя е 1% от нетните активи на фонда, като след четири години ще стане 0,75%. Изцяло да се премахне таксата от 20 лв. за прехвърляне на осигурените от един фонд в друг, предлага комисията. "Намалението на таксите ще остави в хората повече средства", каза председателят на комисията Корнелия Нинова. За да има повече публичност как се управляват парите на хората, фондовете ще оповестяват четири пъти в годината доходността си - до 20 дни след края на всяко тримесечие. Сега това се прави веднъж в годината.

Ключовите промени по пенсионната реформа бяха приети на второ четене от парламентарната комисия по труд и социална политика. След разгорещени дебати бяха одобрени предложенията на кабинета за увеличаване на пенсионната възраст и стаж, за по-високи осигурителни вноски и за възможност осигурените граждани да избират къде да отива вноската им за втора пенсия - в частен пенсионен фонд или в Сребърния фонд. Веднъж в годината хората ще може да местят парите си за втора пенсия между Сребърния фонд и частен фонд. Като изборът да се местят парите ще се прави до 5 години преди пенсиониране, предвиждат промените в Кодекса за социално осигуряване.

Пенсионната възраст и стаж ще нарастват според предложения от правителството механизъм. Предвижда се плавното увеличение на възрастта за пенсиониране, така че и за двата пола тя да достигне 65 години през 2037 г. за трета категория труд. Увеличава се и стажът за пенсия с по 2 месеца годишно до достигането на 40 години за мъжете и 37 години за жените към 2027 г. Според одобрените текстове се вдига и осигурителната вноска за фонд "Пенсии" - с по 1 процентен пункт през 2017 г. и 2018 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай