Стратегиите на най-влиятелните българи във Фейсбук и Туитър

Стратегиите на най-влиятелните българи във Фейсбук и Туитър | StandartNews.com

В сатиричния носител на "Оскар" "Бърдмен" имаше такава закачлива реплика - че успехът се измерва с броя споделяния, които имаш в социалната мрежа. Тогава старото куче Майкъл Кийтън постоянно недоумяваше как да се справи с всички нововъведения в света и добре, че беше дъщеря му да го светва за особеностите на модерните технологии.

Със сигурност обаче истината не е съвсем далеч от ироничните реплики във филма. Има немалко начини влиянието, което имаш във Фейсбук и Туитър, да служи не само като престиж, но и да бъде монетизирано по различни пътища. От години в социалните мрежи има хора медии: личности, за статусите на които са абонирани десетки хиляди души и съответно всяка тяхна дума и снимка, която споделят, се разпространява в неколкохиляден тираж. Ако медиите са четвъртата власт, то социалните мрежи със сигурност са пета, и то не по-малко влиятелната от останалите.

Тази седмица "Дарик" и "Виваком" изготвиха класация на най-влиятелните българи във Фейсбук, Туитър и Инстаграм - трите най-често употребявани социални мрежи в страната. Вероятно Фейсбук е най-важен, защото българите разчитат предимно на изобретението на Марк Зукърбърг, за разлика от САЩ например, където Туитър е много по-използван. По нашенските ширини има очаквани и неочаквани първенци в класацията - предните позиции естествено принадлежат на Димитър Бербатов и Григор Димитров, които така или иначе се радват на страхотна кариера в спорта.

Интересно е съревнованието между политиците - Кристалина Георгиева е номер едно, в Туитър Йорданка Фандъкова изпреварва Бойко Борисов, а веднага след тях обикновено се нарежда Радан Кънев: привържениците на Реформаторския блок по дефиниция са хора, които са активни в социалните мрежи. Влогърът Емил Конрад, който веднъж вече втрещи публичния живот с опашки в книжарниците за дебютната му книга, очаквано е в топ 5 на трите трибуни Фейсбук, Туитър и Инстаграм.

Да имаш легион от влюбени в клиповете ти тийнейджъри е от най-сигурните начини да спечелиш влияние. Въпреки че става дума за музика, кариерата на Джъстин Бийбър бе доказателство за това - докато целият свят недоумяваше какво му е толкова специалното, 14-годишните се сдобиха с кумир, който позлатиха мигновено.
Тук ще представим именно стратегиите на някои от най-влиятелните българи в социалната мрежа. Всеки разчита на различни идеи, с който да обгрижва феновете си, в зависимост от таланта си и ситуацията.

Бербо: Микс между футбол и личен живот

2.1 млн. абонати - толкова фенове по целия свят следят Фейсбук профила на Димитър Бербатов. Топнападателят ни винаги дели нещата поравно - половината от статусите му касаят футбола, а другата част са лични послания, снимки, мисли. Звездата на Монако спазва супер позитивен имидж и усмивката не слиза от лицето му, а най-важното е, че никога не пропуска възможността да прояви патриотизъм. Когато публикува нещо, го пише винаги на български, после на английски и накрая на френски. Един от най-любопитните моменти бе, когато се оказа, че Бербо е фен на сериала "Breaking Bad" и пусна собствена готина рисунка на най-важните персонажи от епизодите.

Гришо: Царят на Инстаграм

Сравнително ниско ползваната у нас мрежа Инстаграм е любимата на Григор Димитров. Идеята там е да се общува предимно чрез атрактивни фотоси и по-малко текст. Гришо не си пада по дългото писане и вероятно именно заради това предпочита снимките. Профилът му в Инстаграм изобилства от любопитни моменти от живота на тенисиста. Той е разпределил уместно публикациите си в различните медии: във Фейсбук пуска повече неща, свързани с тениса, докато Инстаграм е запазеното място за личния му живот.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай