"Стейтъс Куо" - машината на божественият рок

Свирят на живо повече от 6500 пъти, имат над 30 милиона души публика

"Стейтъс Куо" - машината на божественият рок | StandartNews.com
  • 59 години на сцената, огромни хитове и любовта на феновете
  • Свирят на живо повече от 6500 пъти, имат над 30 милиона души публика

 

Няма как хората на средна възраст през ученическите си години да не са се докаснали до една рок магия. Просто няма как. Тяхната музика не е сложна, нещо като рок енд рол с подчертано китарно звучене. Изправя те на крака, вдига адреналина и стига до сърцето.Те са "Стейтъс Куо". Вече 59 години на сцената с огромните си хитове.

Легендарни музиканти

Стейтъс Куо (на английски: Status Quo) е британска рок група, основана от басиста Алън Ланкастър и китариста и вокалист Франсис Роси. Отначало те били в лондонската психиделична група Спектърс, но нямали голям успех и променили името на групата на "Стейтъс Куо".В сегашния състав на групата продължават да бъдат легендарни музиканти.Франсис Роси - китара, вокали (1962-настояще)Рик Парфит - китара, вокали (1967 - 2016)Анди Баун - клавири, китара, бек вокал, хармоника (1976-настояще)Джон Едвърдс - бас, бек вокал (1985-настояще)Леон Кейв - барабани, перкусии (2013-настояще)

Двама емблематични рокаджии вече ги няма

През 2016 година почина китаристът Рик Парфит, вследствие на инфекция. Парфит имаше много здравословни проблеми. Преди кончината си за съжаление имаше намерение да се отдаде на солова кариера и да издаде албум.Миналата седмица си отиде и основателят на легендарната група Алън Ланкастър на 72 години. "С дълбоко прискърбие ви информираме за кончината на легендарния Алън Ланкастър от "Стейтъс куо". За нас беше голяма чест да работим с него през последните години", се казваше в съобщението на групата.Близкият приятел на Ланкастър, журналистът Крейг Бенет, написа в Туитър, че изпълнителят е починал в дома си в Сидни, Австралия, заобиколен от семейството си. Музикантът е страдал от множествена склероза - тежко автоимунно заболяване, което може да причини редица проблеми.По думите на Бенет Ланкастър упорито се е борил с болестта и до последно е излизал на сцена, въпреки че му е било трудно да се придвижва самостоятелно.

По хитове над тях са само " Ролинг Стоунс"

Общият тираж на продадените записи на "Стейтъс Куо" надхвърля 110 милиона копия. По брой албуми, превърнали се в хитове, бандата отстъпва единствено на "Ролинг стоунс".Групата продължава да се изявява активно, но Алън Ланкастър я напуска през 1985 г., след като се премества в Австралия. През 2013-2014 г. той участва в концертното турне на оригиналния състав на "Стейтъс куо".Другият основател и основен музикант на групата е емблематичният китарист Франсис Роси. Роси също така има и успешна сколова кариера и самостоятелни концерти, които също се радват на голям успех.

За 50 години на сцената стигнаха и до София

През есента на 2012 година "Стейтъс Куо" най-после изнесе концерт и в София. За 50 години на сцената. Ето разказ за преживяното:"10 минути преди 20.00 часа, зала 1 на НДК е пълна едва наполовина. 10 минути след 20 часа обаче почти всички места са заети. Възрастовата граница варира от "джъстинбийбърчета" до "томджоунсове". С превес на последните, разбира се. На този фон анонимен пускач се опитва да подгрява по уредбата концерт на Стейтъс Куо с парчета на Metallica и Radiohead (Рейдиохед). Прощаваме му! Но за последно!Стейтъс Куо изпълняват методично утвърдената си сетлиста. Без една излишна минута към нея. Чудовищна прецизност и първичен рок-ен-рол (тук-там и малко блус, предимно издухан от хармониката) до полуда. Няма и как да е иначе, след като свирят нон-стоп половин век. Дори имат рекорд от 21 септември 1991, когато бандата прави четири последователни концерта точно за 11 часа и 11 минути. Заглавието на оня проект е доста красноречиво: Rock'Till You Drop ("Рок, докато капнеш").Тези хора са машини. Те свирят по-сработено, отколкото дишат. А са на по 60 и кусур години. Само барабанистът Мат Летли е "тийнейджър" с младежките си 51 години. Ама какъв саунд извади на ударните?!? HD на HD-то направо! Жалко, че дръм солото му беше толкова кратко! Ама при Стейтъс Куо явно се цепи секундата, а и тя пари струва."Този коментар е преди 9 години. През тези години те продължиха да свирят по същия начин, със същата уникална енергия.

119 000 паунда за китарата на Франсис Роси

Преди две години Китарата на Франсис Роси от култовите "Стейтъс Куо" беше продадена за 119 хиляди паунда на търг. Инструментът е използван в записите на всички албуми на групата и за първи път феновете го чуват в сингъла от 1970-а "Down The Dustpipe".Франсис го купил през 1968-а на втора ръка в Глазгоу за 75 паунда (еквивалентни на 500 паунда днес). Китарата му служи вярно в продължение на няколко десетилетия до 2015-а, когато той я пенсионира."Този зелен "Телекастър" издържа 50 години. Винаги се изумявам, когато си припомня нашата история с него", споделя китаристът."За нас бе удоволствие да поставим легендарния инструмент в центъра на нашия търг", заяви тогава директорът на събитието Джон Баделей.

In the аrmy Now - шлагерът на новобранците

Навремето в БНА имаше песен като "Батальонът се строяваЕ", родена от войнишкия фолклор, която обаче се отнасяше за уволнението и обикновено на глас я пееха само старите кучета.Но истински любимата песен на "зайците", "бомбетата", "бухалите" (или както там им викаха на новобранците в конкретното поделение), която те ревяха с пълно гърло е YouТre In the Army Now - един забравен хит, възроден от  "Стейтъс Куо".Заглавието на песента обаче е по-кратко - само In the Army Now и излиза през 1986 г. от Б-страната на едноименния албум. Всъщност, оригиналът принадлежи на родените в Южна Африка нидерландци - братята Роб и Ферди Боланд, които я записват през 1981 г., но не постигат особен успех. Това ще се случи цяла петилетка по-късно, когато в истински хит ще я превърнат британските рокдинозаври от Лондон.За близо 60-годишната си история те са свирили на живо повече от 6500 пъти, а публиката им е била общо над 30 милиона души. През всичките тези години са пропътували милиони километри и са прекарали общо над 30 години в турнета, далеч от дома.Отделно от това старите пушки имат общо 65 хитсингъла във Великобритания - повече от всяка друга група. 22 от тях са достигали до Топ 10.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай