"Стандарт" иска от властта: Спешни мерки срещу хейтърите в интернет

"Стандарт" иска от властта: Спешни мерки срещу хейтърите в интернет | StandartNews.com

Спешни мерки срещу хейтърите в интернет пространството поиска в. "Стандарт" от властта. Това обяви в ефира на първото предаване на Илиана Беновска по Канал 3 главният редактор на вестника г-жа Славка Бозукова. Преди броени дни Голямата камара на Европейския съд за правата на човека в Страсбург сложи окончателен край на продължилата 10 години сага с коментарите във форума на естонски интернет портал. И постанови, че отговорността за тях се носи от медията.

"След това решение връщане назад няма: оттук нататък всеки хейтърски коментар, включително и в България, може да доведе до осъждане на медията, която е допуснала публикуването му", заяви г-жа Бозукова. И припомни, че има препоръка за Европейския съд в Страсбург за промяна на националното законодателство. "Оттук нататък отговорността е наша - на медиите. Ние трябва да се обединим и да кажем: щом ще носим отговорността, значи искаме от властта, в партньорство с нас, да създаде ясните правила и законодателството, което ще спре хейтърството в интернет пространството", категорична бе г-жа Бозукова. "Хейтърството е обладало държавата. Превърнали сме се в страна на омразата, злобата и ненавистта. Всички заедно трябва да сложим край на това", заяви Бозукова.

Г-жа Бозукова отбеляза, че успешното управление минава през усвояването на европейски средства и инвестиционни програми за генериране на приходи, а оттам и на доходи. Главният редактор акцентира върху липса на ценности в обществото ни. "Освен че хората са бедни, имат и нарушено чувство за справедливост. Народът има чувство за беззаконие, за това, че няма авторитети. Всеки авторитет, всяка нова идея се срива - независимо дали става въпрос за образование или за национално богатство", отбеляза Бозукова. Главният редактор на в. "Стандарт" представи и новата инициатива на вестника."Искаме да направим така, че да заведем децата това лято безплатно да видят чудесата на България. Говорихме с Министерството на културата, има разбиране от г-н Рашидов. Но ние знаем, че бюджетът е достатъчно тънък. Не искаме да товарим музеите. Затова ще се обърнем към родолюбиви българи, неправителствени, женски организации, за да организираме посещението на ученици по чудесата на България. Ще заведем археолозите и историците, които на място да им разкажат приказките за чудесата", обясни Славка Бозукова. Илияна Беновска прегърна идеята и заяви, че Канал 3 ще излъчат своеобразните открити уроци и ще направят документален филм по тях. Голямата ни цел е все по-малко млади хора да избират Терминал 2, каза г-жа Бозукова. Освен книгата "Чудесата на България" тя подари на Беновска и тефтерчето на Васил Левски, издание на в. "Стандарт".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай