Спасиха съкровище от търг в Лондон

Спасиха съкровище от търг в Лондон | StandartNews.com

Част от артефактите били с етикети и обявена цена

Крупен опит за изнасяне от страната на изключително ценно съкровище от хиляди предмети, антични монети и фигури с голяма културно-историческа стойност бе спрян от митничарите на Дунав мост.

Пратката е пътувала от България за Англия като непридружаван багаж в бус със силистренска регистрация. На място е повикан археолог от Регионалния исторически музей в Русе, който е огледал артефактите. Те са били разпределени в 4 кашона. В единия имало кутийка с найлонови пликчета, всяко със старинна монета, фигурка, фрагменти от земеделски сечива и др. Подобни артефакти са намерени и в единия от другите кашони. Някои от пликчетата съдържат хартиени етикети с надпис на български език и обявена цена в английски паунда. Сред поставените от изпращача етикети има такива, на които е вписана сума от неколкостотин паунда.

Една от най-високите обявени стойности например е за сребърна глава с посочена цена 1750 британски лири. Задържаната пратка съдържа и множество предмети от бита, накити от неустановен метал и глинени фигурки и съдове с вид на артефакти. Намерени са и две кутийки със заготовки за изработване на калъпи за фигурки и реплики на монети. По първоначалната оценка на археолога находката е изключително ценна, а работата по проучване и оценка на огромната колекция ще отнеме месеци.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай