София вече има своя Фестивал на спортните филми

София вече има своя Фестивал на спортните филми | StandartNews.com

София вече има своя международен фестивал на спортни филми, обявиха на пресконференция организаторите днес. Първото издание на прегледа на документални и игрални ленти със спортна тематика ще се състои от 27 до 29 май с прожекции в кино Люмиер. Фестивалът преминава под мотото „Където спортът среща изкуството".

София Спорт Филм Фест е част от годишната програма на проекта София2018 – Европейска столица на спорта. Той се организира по идея на актрисата Жана Караиванова с подкрепата и пълното съдействие на Столична община и в партньорство с Националния дворец на културата. В последните шест месеца екипите на София2108, на Сюблим Ивентс и на живеещата от години в Щатите Караиванова подготвяха програмата и подбраха изключително интересни филми.

На срещата с медиите присъстваха Елен Герджиков - председател на Столичния общински съвет и председател на Фондация „София – Европейска столица на спорта", Мирослав Боршош – изпълнителен директор на НДК, Жана Караиванова, актриса и организатор на Фестивала, в залата бяха още Мила Андреева - изп. директор на София2018 и Анатоли Илиев - орг. секретар на София2018 - Европейска столица на спорта.

„Столична община непрекъснато разширява своите ангажименти и приоритети в спорта, този проект е доказателство за това," заяви на Елен Герджиков. „През тази година за спорт отделяме над 7 млн. лв., повечето от тези пари са за инфраструктурни проекти. Стартирахме новата Програма за подкрепа столичните спортните клубове, тази година подпомогаме финансово 27 от тях. Наред с това организираме над 30 големи спортни събития, Филмовият фестивал е сред тях и е начин да мотивираме още повече хората за активен и здравословен начин на живот с изразителните средства на изкуството. Общината подкрепя проекта и се надявам първото издание да бъде началото на един силен ежегоден международен форум в бъдеще," каза още Герджиков, който е патрон на Фестивала.

Мирослав Боршош изтъкна много силната селекция от филми, които организаторите предлагат за предстоящия Фестивал. „С радост подкрепяме като партньори подобни инициативи и се радвам, че най-накрая и София ще има своя фестивал на спортните филми. Спортът и изкуството са два много силни социални феномена, събрани сега на Фестивала, чието мото е "Където спортът среща изкуството!", каза изпълнителния директор на НДК, който лично ще представи първата творба в програмата следващия петък.

Жана Караиванова запозна присъстващите с подробности за селектираните филми. Сред тях има хитове на световния филмов пазар, които и ще могат да се видят за първи път у нас. Първото издание на Фестивала е подбрало много силна, ударна селекция като заглавия:

„Автомобилен клуб Хавана" (за първото официално автомобилно състезание в Куба от 1960 г. насам),
„Палио" (за най-старото в света състезание по конен спорт в Италия),
„Да летиш отново" (драматичната история на запленен по параглайдинга)
„Малкият червен автобус" (катерачи, клоуни, музиканти, акробати, екстремни спортисти - има място за всеки в "Малкия червен автобус")
„Дух в движение" (за силата на духа при параолимпийците)
„Намушкан" (уникалната история на прочутия бикоборец Антонио Барера),
„Победител: състезателният живот на Пол Нюман" (филм за състезателните автомобилни страсти на Пол Нюман),
„Отвъд предела" (за изкачването на Еверест)
„Storror Supertramps" (отбор от фрирънъри от Великобритания, които стават известни след като публикуват своите забавни и талантливи паркур- приключения в youtube)

Голяма част от програмата е посветена на родната продукция, като зрителите ще могат да се насладят на невероятно качествени, интересни и уникални творби, особено в областта на ърбан и екстрийм дисциплините.

Прожекциите ще бъдат от 19 ч. и от 21 ч. в петък, на 27 май, а през уикенда в събота и в неделя ще са от 16, от 18 и от 20 ч.

Покрай Фестивала ще бъде презентирана и ФотоИзложбата „Новите български шампиони", която ще бъде позиционирана във фоайето на кино Люмиер.

Част от програмата е оформена по тематични дни, съботата е за феновете на екстремните спортове. Билетите ще могат да се закупят на касите на НДК, както и пред салона в деня на прожекцията. Те са на достъпни цени от 5 лв. за деца и ученици до 18 г. и 8 лв. за възрастни.

Официалното откриване е насрочено за петък, 27 май от 18.00 ч. във фоайето пред кино Люмиер.
 

ПРОГРАМАТА НА ССФФ (27.05 – 29.09.2016) КИНО ЛЮМИЕР

27.05.2016 ПЕТЪК
19:00 - ПАЛИО (Великобритания, 2015, 91 мин., документален)
21:00 - АВТОМОБИЛЕН КЛУБ ХАВАНА (Куба-САЩ, 2015, 80мин. , документален)

28.05.2016 СЪБОТА
16:00 - EXTREME FREERUNNING
БГ ФРИЙРЪН (Филм представен от Илко Илиев, 10мин., документален)
STORROR SUPERTRAMPS – ТАЙЛАНД (САЩ, 2015, 70 мин., документален)

18:00 - EXREME PARAGLIDING
ДА ЛЕТИШ ОТНОВО (Филм на Весо Овчаров, 2015, 21 мин., документален)
МАЛКИЯТ ЧЕРВЕН АВТОБУС (Франция, 2013, 32мин., документален)
20:00 - ОТВЪД ПРЕДЕЛА (Нова Зеландия, 2013, 90мин., документален)

29.05.2016 НЕДЕЛЯ
16:00 - ДУХ В ДВИЖЕНИЕ (Русия-Австралия-Бразилия-Китай-Германия-САЩ, 2015, 73 мин., документален-анимация)
18:00 - НАМУШКАН (САЩ, 2015, 75 мин., документален)
20:00 - ПОБЕДИТЕЛ: СЪСТЕЗАТЕЛНИЯТ ЖИВОТ НА ПОЛ НЮМАН (САЩ, 2015, 83 мин., документален)

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай