Сириец избра с. Скрът пред Германия

Сириец избра с. Скрът пред Германия | StandartNews.com

Животът е прекрасен и в България. Това твърди един млад сириец, който над 2 години живее в петричкото село Скрът. И не иска да го замени дори с Германия за разлика от хиляди свои сънародници. 21-годишният Мустафа Туакаджи пристигнал със семейството на братовчед си, но родственикът му и останалите напуснали страната ни в посока Германия. Но не и той. „Останах, защото ми харесва тук. Природата е красива, хората са много добри с мен. Помагат ми, за да се оправям. Аз пък също съм насреща и върша разни неща за тях", споделя младият мъж.

Местните хора му дали къща, в която да живее. Разбира се, собствениците на дома не искат наем от сирийския бежанец.
Мустафа вече е понаучил българския език, което му помага да общува с хората в региона. Засега обаче няма постоянна работа. „Най-важното е, че не ни създава никакви проблеми. Кротко и добро момче. Много е работливо, с труд си изкарва по някой лев. Ту ще насече дърва на възрастни хора, ту ще помогне за ремонта на някое семейство, ту ще прекопае градината на някой или ще изчисти двора му", твърди кметицата на Скрът Надка Райчева. С изкараните пари се прехранва, но и жителите на селото не го оставят, все ще му подадат по нещо. По празниците се грижат на трапезата на младия сириец да не липсва нищо от това, което са сложили на масите вкъщи. Мустафа има всички необходими документи, както и удостоверение за постоянно пребиваване в България. Регистриран е в Бюрото по труда в Петрич, но все още няма постоянна работа.

Селището е прочуто със своята „Скрътска академия на мъдреците". Нейните членове помагат със съвети на Мустафа. „Можем да направим конкурс за тези моми, които поискат нашия сириец, че да изберем най-достойната за него", казват с усмивка местните „академици".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай