Синът на Къци Вапцаров сбъдва мечти в Холивуд

Композира музика и саундтракове за награждавани филми

Синът на Къци Вапцаров  сбъдва мечти в Холивуд | StandartNews.com

Най-големият син на Къци Вапцаров – Асен, смело си проправя път в Холивуд. Неговата стихия обаче е не актьорската игра, а музиката, пише bg-voice.com.

Асен е най-големият от тримата синове на продуцента и тв водещ Къци Вапцаров Подкрепата, която получава от родителите си, е от голямо значение за младия творец.

„Баща ми е изключителен професионалист, до ден днешен ми помага. Като продуцент пише често сценарии и понякога и на мен ми дава идеи. Най-ценните уроци от баща ми обаче са винаги да държа на идеята си и никога да не правя компромиси с нищо. Много искам да приличам на него, особено по някои неща. Татко никога не се предава, винаги е силно позитивен”, разказва младият композитор.

Музиката е моят живот, това искам да правя занапред”, обяснява младият композитор. За Асен любовта към музиката идва още в ранното му детство, когато майка му често му е пеела, а баща му е свирил любителски на китара.

“Започнах да се уча да свиря на китара при Цветан Недялков, когато бях на 14 г. Той ми показа азбуката на музиката”, каза Асен. Струнният инструмент обаче попада в детските му ръце още на прощъпалника и до ден днешен е навсякъде с него.

В тийнейджърските години се запалва по фламенкото от дискове на Ал Ди Меола и Пако де Лусия, но свири и в метъл банда заедно със съученици. Имат авторски песни и дори печелят конкурс за най-добра младежка група, а сред оценяващите е Звезди от “Ахат”.

След като завършва Американския колеж в София, с китара в ръка и нови мелодии в главата, Асен заминава в Бостън, където започва да учи композиране в музикалния колеж “Бъркли”. “Кандидатствах и в още няколко университета в Щатите, но от “Бъркли” ми дадоха стипендия за писане на музика. А колежът е от най-добрите. Там са се учили композитори като Пат Матини, Стив Вай и Хауърд Шор, който е писал музиката за “Властелинът на пръстените”. Понякога много от големите имена в музиката преподават в университета като гост-лектори”, разказва Асен.

След като завършва, се мести в Меката на киното – Лос Анджелис. Там Асен започва двумесечен стаж при най-търсения композитор в Холивуд – Ханс Цимер. „За да станеш част от стажантите на написалия музиката за блокбастъри като “Гладиатор”, “Генезис” и “Интерстелар”, е нужно да се бориш с много кандидати.

Чрез приятел получих имейла на един от координаторите на студиото на Ханс Цимер. Там винаги има по 100-ина желаещи, от тях след интервю избират 20 души, разказва Асен.

 „Изцяло съм се фокусирал върху правенето на филмова музика, но вече имам и над 20 музикални проекта които освен киноленти, включват и реклами и тв сериали”, обяснява Асен.

Сред успехите в своята кариера, Асен Вапцаров успява да композира и продуцира оригинална музика и саундтракове за многобройни награждавани филми, телевизия, рекламни кампании и театър. Съвсем наскоро той композира музика в рондо форма към спектакъла „Лъвът през зимата“, създаден от Александър Морфов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай