Русе избира нов митрополит

Окончателният избор е на Светия синод

Русе избира нов митрополит | StandartNews.com

Русе. В Русе ще се проведат епархийските избори за нов Русенски митрополит, съобщиха от Светия Синод на Българската православна църква.

 

Престола в Русе в момента управлява патриарх Неофит, който е дългогодишен владика край Дунава и е силно обичан от паството си и самият той е привързан към тях. На 24 февруари миналата година обаче Неофит беше избран за патриарх и софийски митрополит, което налага оттеглянето му от Русе. Изборът там досега се бавеше, тъй като трябваше да минат други важни гласувания в две овдовели престола - Варненска и Неврокопска епархия, за да се запълни съставът на Светия синод.


Излъчените от епархията избиратели ще се съберат в катедралния храм на града "Света Троица" и след отслужването на св. Литургия в Русенската митрополия ще пристъпят към избора на двама от листата на достойните епископи кандидати за митрополитския престол, които съберат повече от половината от гласовете им.

 

Ако Светия Синод на заседанието си на 22 март счете избора за валиден, следващата неделя - 23 март - ще се състои и Каноническият избор, при който от тези двама епархийски избраници митрополитите от Св. Синод начело със Светейшия патриарх Неофит ще изберат и утвърдят новия Русенски митрополит.

 

Листата включва следните епископи: Крупнишки Инокентий, Месемврийски Иаков, Тивериополски Тихон, Стобийски Наум, Велички Сионий, Драговитийски Даниил, Траянополски Киприян, Браницки Григорий, Главиницки Йоан.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай