Роки, който си тръгна непобеден

Боксьорът окачи ръкавиците заради съпругата си Барбара, която не можела да гледа насиненото му лице

Роки, който си тръгна непобеден | StandartNews.com
  • Дори Мохамед Али признава, че Марчиано е идолът му
  • Боксьорът окачи ръкавиците заради съпругата си Барбара, която не можела да гледа насиненото му лице

Говорим ли за най-великите имена в бокса, Роки Марчиано е сред тях. На 27 април 1956 г. той се оттегля като непобеден световен шампион в тежка категория. Състезава се от 1946-а, държи световната титла от 1952 г., като я защитава шест пъти.Роко Франсис Марчеджано е известен в профи бокса със своя безмилостен боен стил, удряща сила, издръжливост и желязна брадичка. Много историци на този спорт го нареждат сред най-добрите боксьори в тежка категория за всички времена. Неговите 87,76% победни нокаути остават сред най-високите в историята на тежката категория в бокса. Впечатляващата статистика не е натрупана срещу неизвестни на ринга. Марчиано надвива величия като Джо Луис, Арчи Мур и Джърси Джо Уолкът. За съжаление на всички фенове на тежката категория, Роки умира едва на 45 години - на 31 август 1969 г. загива в самолетна катастрофа.

Мете улиците и чисти сняг

Роки има трудно детство. Семейството му живее в огромна бедност, заради което на момчето се налага да работи. Марчиано мете улиците, чисти сняг и товари където каквото му попадне, за да припечели някой долар допълнително. В свободното си време се занимава с бейзбол, но спира, след като чупи ръката си.През 1943 Марчиано е мобилизиран във Военноморските сили на САЩ, където за първи път се пробва в бокса. Юмруците му бързо добиват популярност сред моряците, а Роки се превръща в предпочитан приятел по чашка, който да ти пази гърба по баровете.Именно тогава се ражда и неподражаемият стил на Роки, който с ниската си стойка се "гмурка" под правите удари на противника, като по този начин успява да скъси дистанцията до минимум.

Любимец на публиката

Тактиката е според физиката му. Марчиано не е особено висок - едва 179 см, като не притежава и най-дългите ръце. За това трябва да измисли нещо, с което да се противопостави на по-големите си противници.Единствената му слабост е, че инкасира много удари. Въпреки това, благодарение на прекрасния си прав и ъперкътите, Броктънския блокбъстър бързо разколебава съперниците си в порива им да атакуват. Публиката се влюбва в до скоро непознатия боксьор заради атрактивния му стил на игра и шегите, които ръси при всяка среща с журналистите.Един най-оспорваните му двубои е срещу Роланд Ла Старза през 1950-а, когато Марчиано печели с разделено съдийско решение. Следващият сериозен тест е срещу легендарния Джо Луис, но по-възрастната звезда е нокаутирана в осмия рунд. Скоро Роки получава шанс да се бие и за световната титла. Шампионът Джо Уолкът кара претендента да се поизпоти сериозно за победата и дори успява да го прати в нокдаун, преди да загуби в 13-ия рунд. В реванша Роки се справя далеч по-бързо и нокаутира вече бившия шампион още в първия.След като печели пояса, Марчиано започва да се бие доста по-рядко. Проблеми в гърба го вадят от ринга за дълго. След като защитава успешно титлата си шест поредни пъти, Роки обявява оттеглянето си от спорта едва на 32 г. В последния си двубой Броктънския блокбъстър нокаутира известния Арчи Мур.Съпругата му Барбара смята, че тя е причината Роки да спре с бокса. На Барбара й писнало да гледа насиненото и подуто лице на съпруга си, който напускал семейството за по няколко месеца преди всеки мач.

Връзки  с мафията

След като окача ръкавиците, Марчиано започва да се занимава с бизнес, където се оказва не по-малко успешен. Американецът с италиански корени инвестира в няколко недвижими имота. И до днес се носят легенди, че бизнес успехът на Марчиано се дължи на негови дълбоки връзки с мафията, които боксьорът понякога дори не се опитва да крие. Марчиано се превръща в истински бизнесмен и постоянно снове със самолет между различните градове на САЩ, за да сключва сделки.На семейния фронт също всичко изглежда, че се нарежда, след като напуска спорта. От разбивач на челюсти Роки се превръща в примерен баща и съпруг.

Само на 45 загива в самолетна катастрофа

Ден преди 46-ия си рожден ден легендарният боксьор загива в самолетна катастрофа. Машината е управлявана от бизнес партньор на Роки, който не се ориентира добре заради лошото време и не успява да удържи самолета при кацане, разбивайки го в дърво в близост до пистата.Хиляди фенове се стичат, за да изпратят Марчиано в последния му земен път. А великият Мохамед Али казва за него: "Когато бях дете и чуех по радиото, че Роки излиза на ринга, вече знаех кой ще победи. Марчиано има огромно влияние както върху мен като човек, така и върху кариерата ми. Той беше прекрасен пример за подражание. Велик боксьор и човек."

Грешка: Силвестър Сталоун не е Роки

Погрешно се смята, че Марчиано е прототип на Роки Балбоа - героят на Силвестър Сталоун от едноименната филмова поредица. Истинският първообраз на Роки Балбоа е друг боксьор - Чък Уепнър. В началото на актьорската си кариера младият Сталоун гледал боя на Уепнър с Мохамед Али и му дошла идеята да напише сценарий за "боксьор неудачник, който се влюбва в едно момиче и става шампион".Трябва да му се признае, че първият филм "Роки" беше наистина великолепен и неслучайно донесе на Слай "Оскар" за сценария. Впоследствие обаче, типично по холивудски, лентата се превърна в нещо като сериал и макар да донесе много пари, на моменти успя да достигне до неподозирани низини на киноизкуството.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай