Ревнивец закла ученичка в школски двор (ОБЗОР)

Ревнивец закла ученичка в школски двор (ОБЗОР) | StandartNews.com

Кървава трагедия се разигра в двора на училище в Сливен. Девойка от Професионалната гимназия по икономика загина, а учителката й беше ранена. През целия следобед полицаи и дознатели извършваха експертизи в двора на школото. Деца и родители са в паника, а от Агенцията за закрила на детето призоваха да се вземат мерки срещу насилието в училищата.

Килърът Димитър се гръмна в устата, борят се за живота му

15-годишната Симона издъхна, убиецът прободе учителка и младеж

Ужасяващо клане в школски двор отне живота на 15-годишна ученичка. Учителка беше ранена, а лекарите се борят за живота на двама млади мъже. Потресаващата трагедия се разигра в Професионалната гимназия по икономика в Сливен. В същата сграда учат и децата от 12-то училище. Десет минути преди 14 часа 28-годишният Димитър нахлува в училището, за да търси бившата си изгора - деветокласничката Симона. Преди това няколко пъти звъни на момичето, в което още е лудо влюбен. Първоначално Димитър се пробва да влезе в школото по време на учебните занятия, но охраната го спира, съобщиха от окръжната прокуратура в Сливен. Малко по-късно обаче Симона се появява на входа на гимназията заедно с психоложката Стефка Султанова. Учителката прави опит да разговаря с Димитър и да го успокои. Гневният мъж обаче бил изключително агресивно настроен. Вади нож и пробожда шокираната психоложка, която в този момент опитва да спре атаките му към момичето. След това побеснелият мъж нанася няколко удара на 15-годишната девойка. Момичето умира, а касапницата продължава. Развилнелият се Димитър се насочва към свой връстник, който също е в двора на училището. Според запознати, това е 28-годишният Красимир М., който е криминално проявен и е възможно да е имал връзка със Симона. След трите нападения Димитър вади газов пистолет и се прострелва в устата. Красимир, по прякор Бахура, е бивш затворник и е настанен в реанимацията на областната болница с опасност за живота, казаха от прокуратурата. В същото отделение се намира и неговият нападател Димитър, който е поставен под полицейска охрана. Веднага след кървавите сблъсъци всички ученици са качени на втория етаж от училището и поставени под полицейска охрана, довериха учители.

Убиецът Димитър не е криминално проявен. Роден и израснал в сливенското село Струпец. От няколко години обаче семейството му се е преселило в Сливен, след като е продало къщата на село. "Стандарт" научи, че причина за преселваното от Струпец е побой, нанесен от Димитър върху ученик от селото. Тогава роднини на момчето понатупали Димитър и той напуснал за една седмица. "Беше много сприхав и агресивен", казаха пред "Стандарт" жители на селото.

Чакат родители да ги приберат вкъщи

Няколко часа след ужаса в Икономическата гимназия новината за убитото момиче вече беше стигнала до всички училища в Сливен. Децата бяха уплашени, а родителите разтревожени за тяхната безопасност. След края на шестия час в 18,30 дори и учениците от горните класове отказваха да излязат сами от школата. Децата масово чакаха своите родители, които идваха с коли да ги прибират. "Такова чудо не е било въпреки прекрасното за ноември месец време и топлата вечер учениците тръгват към вкъщи само с родителите си", казаха пред "Стандарт" учители. Темата за убийството на деветокласничката беше номер едно в града под сините камъни. Ученици от други училища в Сливен споделиха, че веднага след инцидента на практика са били блокирани в сградите на школата. "В голямото междучасие охраната не ни пускаше да излизаме. Неофициално ни казаха, че не се знаело още дали убиецът от Икономическата гимназия нямал съучастник", споделиха деца. По-късно обаче се разбрало, че нападателят е само един и предохранителните мерки са вдигнати.

Колегите на Стефка: Опита се да я спаси, получи нож в гърба

"С ранената колежка Стефка бяхме заедно през цялата сутрин. Тя работи с проблемни деца". Това казаха пред "Стандарт" учители от гимназията по икономика в Сливен. "Стефка рискува живота си, за да спаси 15-годишното момиче", допълниха колегите й. Получила от нападателя два удара с нож. Пострадалата психоложка е с прободна рана в областта на корема и гърба. "Нейното състояние е относително добро", каза д-р Суванков от МБАЛ "Д-р Иван Селимински". На място пред гимназията дойде и Руси Русев, прокурор от Окръжно прокуратура Сливен и говорител на институцията. "Работим активно с полицията по този случай. Искам да похваля полицаите, които са си свършили перфектно работата по извеждането на децата от двете училища от сградата", каза той.

Полицаи с бронежилетки до учениците

Психолози успокояват децата, инспектори проверяват гимназията

Полицаи с бронежилетки изведоха учениците от класните стаи след трагедията. "Стандарт" научи, че през цялото време те са пазили децата. Учениците от началните класове бяха извеждани само с учител до външния вход на школото, където ги поемаха техните родители. Преподавателите обаче са били помолени да останат на място. "Полицаите дойдоха и се разпоредиха всички класове да се качим на втория етаж на училището", разказаха ученици. "Отначало ни забраниха да използваме мобилни телефони", допълниха те. По-късно им разрешили да извикат родителите си. "Беше страшно и особено момичетата, които познават загиналата съученичка, масово плачеха", разказаха още потресени гимназисти. Според тях охраната в училището е на изключително добро ниво. Гардовете не пускали даже новите учители, ако не ги познават. "Случилото се е изненада за нас", твърдят учениците. Очаква се в понеделник психолози да започнат занимания с всички класове от гимназията и от 12-о училище. Особено внимание ще бъде обърнато на 9-ти клас, където се предполага, че повече деца познават убитото момиче. Днес инспектори от инспектората по образование в Сливен пристигнаха в гимназията. "Днес служебно съм извън Сливен. Разбрах за трагедията и се разпоредих веднага инспектори да отидат на място. Ще направим всичко, каквото зависи от нас, за децата", заяви пред "Стандарт" шефката на РИО на МОН в Сливен Бисерка Михалева.

Затягат контрола около школата

Незабавно да бъде свикан Координационен механизъм за взаимодействие при случай на насилие с участието на прокурор във връзка с инцидента в Сливен. Това препоръча председателят на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) Ева Жечева. Екипът на ДАЗД осъжда остро проявата на агресия и насилието в училищния двор, довели до смъртта на ученичка в IХ клас. "Училището е място за образование и възпитание. Призоваваме компетентните органи спешно да предприемат допълнителни мерки за предотвратяване на насилието в образователните институции и в района около тях и за осигуряване безопасността на децата и гарантиране на техните права", казват от Агенцията. Екипът на ДАЗД изказва съболезнования на семейството на загиналото момиче.

Момче от гимназията се хвърли от тераса

Трагедията, която се разигра, не е първата, сполетяла гимназията в Сливен. Преди години деветокласник сложи край на живота си. Момчето се хвърли от терасата на апартамента, в който живееше. Преди това обаче той е имал дълъг разговор със свои съученици. Разследването по случая не доказа виновни лица. По това време гимназията отново беше на челните страници на вестниците. Училището е известно със своите добри възпитаници. По традиция в гимназията учат повече момичета, а основният предмет е икономиката.

Девойки ридаят за приятелката си

Убитото момиче Симона е от квартал "Сините камъни" в Сливен. Там е живеел и прободеният с нож Красимир. Много нейни съученички излизаха със сълзи на очи от училището и ридаеха в прегръдките на своите родители. На място пристигна и новоизбраният кмет на Сливен Стефан Радеев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай