Разплита се мистерията за смъртта на Елвис

Баба му и дядо му били братовчеди, страдал ли е Кралят на рока от генетично заболяване?

Разплита се мистерията за смъртта на Елвис | StandartNews.com
  • Приятелката му го намерила в банята, в кръвта му открили коктейл от транквиланти
  • Баба му и дядо му били братовчеди, страдал ли е Кралят на рока от генетично заболяване?

"Елвис Пресли е най-голямото културно явление на 20-ти век", каза известният композитор и диригент Леонард Бернщайн пред репортер на TIME в края на 60-те години. Когато журналистът отвърна, че има и други артисти с голямо влияние, като например Пикасо, Бернщайн просто повтори: "Не, това е Елвис".44 години минаха от смъртта на емблематичния изпълнител, който има 108 хита в Billboard Hot 100, 129 албума и 67 седмици на върха на класациите. Какви са трагичните обстоятелства, които довеждат до преждевременния край на музикалната икона, пише Лорън Хъбард в Town & Country.

Роден в Тупело, Мисисипи, на 8 януари 1935 г., Елвис Арън Пресли е на върха на славата, когато умира на 42 г. в имението си в Мемфис, Грейсланд, на 16 август 1977 г. Същия следобед певецът е намерен от приятелката си Джинджър Олдън лежащ в безсъзнание на пода в банята в апартамента си. Елвис бързо е откаран с линейка в Мемориалната болница на баптистите и след неуспешни опити да бъде върнат към живот, е обявен за мъртъв в 15:30 часа.Въпреки че действителната причина за смъртта на Елвис изглежда е била сърдечна недостатъчност, сърдечният инцидент сега се счита за резултат от дългогодишната и сериозна злоупотреба с лекарства.Подобно на много изпълнители от онова време, Елвис е бил сериозен потребител на  медикаменти, отпускани с рецепта, включително опиати, барбитурати и успокоителни. От токсикологичния анализ на кръвта му става ясно, че в тялото му е имало високи дози и на опиатите Dilaudid, Percodan и Demerol, както и Quaaludes и кодеин.

Обвинения срещу лекаря му д-р Ник

По-късно лекарят на Елвис в Мемфис - д-р Джордж Никопулос, известен още като "д-р Ник", е разследван като замесен в смъртта на певеца. Никопулос започва да лекува звездата през 1967 г. През 1980 г. медицинският му лиценз в щата Тенеси е прекратен за три месеца заради безразборно предписване и отпускане на контролирани вещества. Според обвиненията, през последните 20 месеца от живота на Елвис, на звездата са били предписани над 12 000 хапчета и други фармацевтични продукти. Елвис е носил три куфара с лекарствата, когато е пътувал (Никопулос твърди, че тези лекарства са били използвани от цялото обкръжение на звездата).По-късно докторът свидетелства, че е давал на Елвис лекарствата, които е искал, защото ако не го направи, той просто ще ги вземе от друг лекар или евентуално ще се обърне към уличната дрога.През ноември 1981 г. Никопулос е обвинен в 11 престъпления за предписване на лекарства,  но в крайна сметка е оправдан. Той запазва медицинския си лиценз до 1995 г., когато е временно спрян от Съвета на медицинските експерти в Тенеси.

Семейството крие резултатите от аутопсията

Днес е общоизвестно, че Елвис е употребявал наркотици (това са правили много известни изпълнители от онова време, включително Джони Кеш и Джери Лий Луис). По време на смъртта му обаче семейството и екипът на Елвис са успели да запазят поверителните подробности от живота му в тайна. Веднага след смъртта на певеца семейството му иска частна аутопсия, за да се установи причината за смъртта. Главният медицински експерт от Тенеси Джери Франсиско пуска официалния акт за смъртта на звездата няколко дни по-късно, а като причина е посочен коронарен проблем, който не е свързан с лекарствата. "Елвис Пресли почина от сърдечно заболяване и лекарствата, отпускани с рецепта, открити в кръвта му, не са допринесли за това", казва тогава Франсиско пред American Medical News. "Ако не беше вземал лекарства, той пак щеше да умре."Няколко патолози, участвали в аутопсията,  обаче критикуват тактиката на Франсиско (той очевидно е благоприятствал поверителността на семейството) и заключението. Много от лекарите твърдят, че причината за смъртта на музиканта е токсична комбинация от лекарства. Тъй като искането за аутопсия идва директно от семейството, а не по заповед на държавата, пълните констатации в смъртния акт са засекретени. През годините са направени множество опити документите да бъдат разпечатани. През 1993 г. се възобновя разследването за смъртта на Елвис и са получени бележките на лекаря, но не и от самата аутопсия.Две седмици след смъртта на звездата  Ballantine Books публикува книгата на Стив Дънли "Елвис: Какво се случи?". В нея има истории, разказани от трима бивши охранители на певеца. При дебюта на книгата не е обърнато особено внимание, тя става известна едва след като журналистите и обществеността започват да очернят Дънли, бивш репортер, заради твърденията му, че Елвис е употребявал наркотици.Едва две години по-късно тази версия набира популярност.

Новата версия

Обявена е нова причина за смъртта на Краля на рокендрола Елвис Пресли, съобщи The Guardian преди броени дни. Тя е разкрита в новата книга на историчката Сали Хьодел - "Елвис Пресли: Роден да умре млад". В монографията се твърди, че култовият певец е починал не заради проблеми с алкохола и наркотичните вещества, а заради редица генетични заболявания.Авторката уточнява, че бабата и дядото на Елвис са били братовчеди, а трима негови роднини по майчина линия са се споминали в ранна възраст. Майката на певеца - Гладис, си отишла от този свят едва на 46. Тя и синът й, който почина на 42, преди смъртта си имали сходен 4-годишен дегенеративен период на влошаване на здравето, макар че Гладис не е приемала медикаментите, от които Елвис бил станал зависим. Това не е случайно съвпадение, убедена е изследователката на биографията му.Историчката пише, че Елвис Пресли е страдал от девет заболявания, свързани с различни системи в организма, пет от които са били вродени. По думите на Хьодел, тази нова информация е в състояние да промени представите за певеца като за "разгулна рокендрол звезда, умряла в банята си поради поглъщане на прекалено голям брой хапчета". В действителност Елвис се е опитвал да крие многобройните си здравословни проблеми, включително безсъние, имунен дефицит, заболяване на дебелото черво и дефицит на алфа-1-антитрипсин, който води до поражения в белите дробове и черния дроб.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай