Разделят парите от ЕС между повече фермери

Разделят парите от ЕС между повече фермери | StandartNews.com

Правилата за прием на проекти по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 г. може да бъдат променени заради изключително големия интерес на фермерите да кандидатстват. Промяната би позволила повече проекти на фермери да бъдат финансирани. Това става ясно от интервю на министъра на земеделието Десислава Танева за "Фокус". По мярката 4.1 за инвестиции в стопанствата, която беше пусната с бюджет от 300 млн. лв. фермерите са подали проекти за 2,1 млрд. лв. Очаква се същото да се случи и с мярката за младите фермери.

Бюджетът на ПРСР е 2,9 млрд. евро до 2020 г. Една част от парите са за проекти на общините, а друга - за агроекология. Затова различните земеделски производства ще останат недофинансирани, обясни министърът. Тъй като само 20% от подадените проекти по мярка 4.1 ще бъдат одобрени, Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) ще направи класиране и анализ на първия прием. Класирането на проектите ще стане по предварително обявени критерии, каза министър Танева. Тя коментира, че има различни възможности да бъде увеличен обхватът на подпомагане, като се има предвид огромният интерес спрямо възможностите на програмата. Тъй като в момента финансовата помощ е 50% от разходите по проекта, Танева заяви, че може интензитетът на помощта да е по-нисък, да се промени приоритизирането на райони или производства, или пък да се намали таванът на допустимите инвестиционните разходи - да е по-малък от сегашните 1,5 млн. евро. Тези възможности ще бъдат обсъдени с браншовите организации, за да бъде взето решение за промяна на правилата още в началото на прилагането на програмата, допълни Танева.

През есента се очаква да има втори прием по мярка 4.1, но той ще бъде само за хидромелиорации. "Най-вероятно следващата година, но не в началото, може да говорим за втори общ прием по 4.1", каза Танева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай