Пускат юбилеен медал „100 години българско кино” в тираж от 150 броя

Пускат  юбилеен медал „100 години българско кино” в тираж от 150 броя | StandartNews.com

Специалната поръчка е на фестивала „Златна роза"

Пускат юбилеен медал „100 години българско кино", който е изработен в Монетния двор на Република България по специална поръчка на Националния филмов център и организаторите на 33-ия фестивал на българския игрален филм „Златна роза ".

На лицевата му страна е включена визията на 100-годишния юбилей с автор Николай Тонков, известен с проекта Like.Bulgaria , а на гърба на медала е познатото лого на НФЦ на растерен фон от двуезично изписаното: Национален филмов център / National Film Center.

Медалът е с диаметър 40 мм и е изпълнен от посребрен месинг с оксидация. Тиражът е само 150 броя.

Пак във връзка с юбилейната година на българското кино, в началото на годината бе пусната в обръщение сребърна възпоменателна монета с вграден медальон 100 години българско кино и бе валидирана пощенска марка, посветена на стогодишнината.

От 2 до 11 октомври Варна е отново столица на българското кино, като официалната церемония е на 6 октомври в зала 1 на ФКЦ с документалния премиерен филм посветен на първия кинематографист „Васил Гендов –Мит и реалност", който е създател на лентите „Българан галант" и „Любовта е лудост, като втората е дала името на другия популярен кинофест, който се провежда в края на всяко лято край морето. Вощещ на церемонията по откриването ще бъде Камен Воденичаров. В „Златна роза" ще се завъртят 13 дългометражни и 17 късометражни филми, създадени във времето между последните му две издания, посочи на първата пресконференция Камен Балкански, зам.- директор на НФЦ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай