Проверяват всички длъжници на Антов

Проверяват всички длъжници на Антов | StandartNews.com

Два разстрела за 24 ч може да са провокация към МВР, смята топченгето Ботьо Ботев

Собственикът на модна къща "Агресия" Александър Антов е екзекутиран заради неуредени бизнес отношения, свързани с дългове. Това е основната версия по която работи полицията, научи "Стандарт". В хода на разследването е установено, че 63-годишният бизнесмен е раздал доста кредити, включително и на хора от сенчестите структури. В последно време Антов търсил начини да събере дълговете си, което провокирало и поръчката за ликвидирането му. Към момента разследващите издирват всички, които са получавали средства от Антов, те се разпитват в качеството им на свидетели. Според полицията, убийството е извършено към 18 ч в петък, като Антов е бил застрелян на поляна, а тялото му е преместено в гората, за да бъде открито по-трудно. При извършените огледи е установено, че категорично се касае за поръчково убийство, извършено по напълно професионален начин. Първоначално лансираните от МВР версии, че бизнесменът се е самоубил, са отхвърлени категорично. Той е застрелян с два куршума в тила

а гилзи не са открити

на местопрестъплението.
Според експерти най-вероятно убиецът е имал двама съучастници при екзекуцията. Единият е чакал в колата, а другият е помогнал да бъде завлечено тялото на Антов в храстите край пътеката, където е застрелян.
Близките на бизнесмена започнали да го търсят веднага щом кучето,което разхождал, се прибрало без стопанина си. Първоначално помислили, че му е прилошало, защото имал здравословни проблеми. Престъплението е второто убийство на бизнесмен в София през последната седмица, след като в четвъртък вечерта беше застрелян ликвидаторът на ВИС-2 Веселин Стоименов - Весо Дебелия. Но за разлика от Стоименов, в биографията на Антов няма тъмни петна. На този етап не може да бъде открита и пряка връзка между двете покушения, категорични са разследващите. Хипотетична възможност убийството на Антов едно денонощие след това на Дебелия да е с цел да бъдат разкъсани силите на МВР, каквато практика имало в световен мащаб, бе лансирана вчера по bTV от Ботьо Ботев, бивш шеф на сектор "Убийства". Тя обаче не се възприема от сега действащите следствени екипи и бе коментирана вчера, като "твърде авангардна". "По-вероятно ми се струва, че при убийството на Александър Антов не става въпрос за бизнес интереси, а става въпрос за по-друго ниво. Когато се говори за мотиви, трябва да се обхване целият жизнен път на човека. Без да се подценява бизнесът му, е по-малко вероятно е това да е причината", коментира още Ботев. Според него трябва да се прецени дали в България изобщо има човек, който може да наследи модния бизнес на Антов, при който се изискват специфични качества. "Тук именно е интересно каква би могла да бъде мотивацията. Когато се извършва подобно убийство, трябва да има цел", заяви още спецът по bTV.
От 2015 г. Антов

се е оттеглил от повечето си фирми

показва справка в търговския регистър. От лятото е само управител на фирмата "Маринели билд" ЕООД, която стои зад "Агресия груп", а собственик на компанията е дъщеря му Мая Антова. Вчера тя и близките им запалиха свещи на лобното място на Антов, което се намира само на 500 м от дома му в Бистрица. "Един изключително скромен човек, мъдър, щедър, не говори много, но обмисля всяка своя дума. Помагал е на много хора. Обличаше елита на България" - така модният специалист и преподавател проф. Любомир Стойков определи убития собственик на модна къща "Агресия". Според близки до Антов негови костюми са носили премиерът Бойко Борисов, бившият МВР шеф Цветан Цветанов и още дузина държавни мъже. От МВР увериха, че работят с целия наличен ресурс по разследването, но на този етап не са стигнали до нищо конкретно. "Все още не може да сме сигурни, че една или друга версия надделява", коментираха разследващите. Тази свързана с дългове и неуредени взаимоотношения била най-логичната при подобен род случаи. Антов се занимава с частен бизнес още от 1987 г., а след демократичните промени в началото на 90-те създава търговската марка "Агресия". Фирмата се занимава с производството на мъжки официални облекла и работи с най-известните модни компании в света като "Ив Сен Лоран", "Лакост", "Пиер Карден", "Армани".

Нямаше врагове, нито конкуренти

Колегите на Александър Антов от текстилния бранш са изумени от новината за убийството му. Никой не допуска, че създателят на модна къща "Агресия" има врагове, които да желаят смъртта му.
"Когато научих, че е открит мъртъв, първото нещо, което си помислих е самоубийство", признава Бертрам Ролман, собственик на "Пирин-текс" - другият голям производител на мъжки модни облекла у нас. Ролман разказа за "Стандарт", че е свидетел как след смъртта на съпругата си, Антов е изпаднал в депресия. "Каза ми, че иска да преустанови вече работа и да прехвърли бизнеса на дъщеря си", разказа Ролман. Той дори му е предложил преди няколко месеца коопериране за изпълнението на някаква поръчка, но Антов отказал. Според Ролман, шефът на "Агресия" не е имал конкуренти, особено в бизнеса, в който се е специализирал - ушиване по мярка. "Той беше шивачът на най-големите личности в България и го правеше добре", заяви Ролман. "Изключително честен човек и партньор. Откровен. Спокоен, умерен, скромен. Голяма загуба за бизнеса на България", каза Ролман.

В Българската асоциация на производителите и износителите на облекло и текстил (БАПИОТ) не знаят Антов да е прехвърлил собствеността на фирмите си на друг. "През последните години той не беше наш член, но всички го познавахме", казва Радина Банкова, председател на БАПИОТ. По думите й Антов е работил активно до последно. Банкова не допуска, че причина за убийството може да са финансови проблеми в бизнеса. "При тях няма такова нещо, напротив разширяваха производство, внедряваха нови машини, вървяха добре", заяви Банкова.

"Агресия" облича и абитуриенти сираци

Дейността на фирма "Агресия" е свързана и с благотворителност. Преди 7 г. години първата инициатива на модната къща бе да подари абитуриентски костюми на 12 сираци от Свищов. Поводът тогава бе 5-годишнината от трагичната гибел на 12-те деца в Лим.
Президентът на Професионалната лига Валентин Михов пък стана лице на уникалната линия на модна къща "Агресия" - Hand made (Направено на ръка) Той бе първият шеф от сферата на футбола, който се включва в реклама на модна фирма.
"Агресия" прави още костюмите на националите и олимпийците ни. Преди години фирмата уши облеклата на официалната ни делегация за игрите в Пекин.

Убиват някой свестен и му приписват всички грехове

Никога не съм виждал Александър с охрана, признава приятелят му Валентин Михов

Куршумът не може да е съдник
Всеки има спадове, но не се безпокоеше

- Г-н Михов, вие сте близък приятел на убития Антов. Чувал ли сте от него някой да го е заплашвал, да има врагове?

- Къде ли не сме били заедно, но никога не съм го виждал с охрана, никога не съм го виждал да се безпокои. Проблеми в бизнеса всеки има, и той, и аз също... Имаше и спадове, това кривата на бизнеса. Но не виждам какви проблеми може да имаш, ако играеш честно на пазара. Човешкият живот вече не значи нищо. Сложен е казусът, защото по разкриваемост сигурно сме след африканските държави.

- Съмнявате се, че ще бъде разкрито убийството на вашия приятел, така ли?

- Разбира се, че се съмнявам. Кажете кое убийство на известен човек е разкрито? Нещо машината за намиране на убийци спря. Защото много ги делим хората. Човешкият живот е един и същ, дали е на човек от ъндърграунда, прал ли е бели и черни пари, това е човешки живот. Ако се се докаже вината някому, да си ходи в затвора. Но някой да стреля и така да започне да раздава правосъдие и да не го открият...

- За ден в София станаха две убийства - разстрелян бе топмениджър на наследството на ВИС, сега пък - моден ас. За какво говори това?

- Независимо какъв е човек, никой няма право да отнема човешки живот. Съдник е истината, правосъдната система, но не и куршумът.

- С какво ще запомните Александър Антов?

- Добър човек, не съм видял да повиши тон, читав, читав, читав. Убият някой свестен човек и му припишат всички грехове.

- Явно сте били близки приятели, след като станахте лице на модната му марка?

- Никога между нас не е имало взаимоотношения от типа "кой какво дължи на някого". Когато може, той ме облича, когато аз мога, му правя реклама. Дори, когато имах повече костюми, подарявах на някой приятел. Бяха качествени, дори копчетата се правеха от най-добрите материали. Клиенти на Сашо бяха и хора от властта, и съвсем обикновени. На всеки обръщаше внимание. Не е бил конфликтен. Аз съм фен на ЦСКА, той беше на "Левски", никога не е имало нещо, което да ни пречи да си контактуваме. Великолепен човек! Не мога да си обясня кой и защо би могъл да го убие

- Кога последно се видяхте с него?

- В края на годината, по време на представянето на книгата ми. Беше живнал малко след погребението на жена си. Поне видях да се усмихва за първи път от много време.

Шок, правеше мода на световно ниво!

Проф. Любомир Стойков, моден и PR експерт

Убийството на г-н Александър Антов предизвиква истински шок! Модна къща "Агресия", на която той е собственик, е сред най-успелите български компании в сферата на модния дизайн и модния бизнес. За своите изключително високи професионални постижения тя е два пъти носител на "Златна игла" - най-голямата награда за мода у нас. В модния бизнес г-н Антов държеше много на няколко неща: прилагането на високите и най-новите производствени технологии; ултимативното качество на материите (познавачите добре знаят, че "Агресия" в луксозния си сектор използваше най-скъпите и висококачествени платове на Дормьой, Дзеня, Черути и др.); утвърждаването на незаменимата роля на мъжкия костюм и партньорството с такива майстори от чуждестранните дизайнери като Карло Кадео и др.

Голяма част от българските знаменитости и политици носят дрехите на "Агресия". Модната къща се грижи и за официалните облекла на нашите олимпийски отбори и в този смисъл също достойно ни представя пред света... Тя произвеждаше и произвежда облекла на европейско и световно ниво на такива марки, като: "Пиер Карден", "Луи Феро", "Тед Лапидюс", "Даниел Ещер" и редица други...

Г-н Антов беше далеч от публичността и не обичаше да говори много, но внимателно обмисляше своите думи. Хората, които го познават отблизо, ценят не само огромния му професионализъм, но и такива типични за него качества като доброта и скромност. В негово лице българската модна индустрия губи един от най-ярките си представители. Най-дълбоки съболезнования на неговото семейство! Бог да прости Александър Антов!

(Във "Фейсбук")

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай