Противозачатъчни таблетки за мъже до 2022 г.

Били напълно безопасни

Противозачатъчни таблетки за мъже до 2022 г. | StandartNews.com

Силният пол ще контролира раждаемостта

Изследователите, които в момента тестват новия препарат, проверяват безопасността на този нов начин за контрол на раждаемостта при мъжете. Таблетката е вторият обещаващ контрацептив след гела, който също преминава през клинични изпитвания, съобщава Daily Mail.

Това откритие е важно, но ще минат поне още 10 години до пускането му на пазара. Учените от лосанджелиския институт по биомедицина и от Вашингтонския университет съобщават, че препаратът безопасно намалява хормоните, необходими за производство на сперматозоиди, без да потиска сексуалното влечение. Досега друг метод за намаляване на хормоните е била вазектомията, както и презервативите, които невинаги са ефективни.

При жените има много варианти, но всички имат странични ефекти и разрушават женските хормони. Така че мъжкият контрол върху раждаемостта е нововъведение, очаквано както от силния пол, така и от слабия, който не желае да носи бремето на отговорността при забременяване. Всички предишни средства от подобен род при мъжете са били със странични ефекти и изпитванията са се проваляли.

Активните вещества на гела са нестерон, вариант на прогистерона и синтетичен тестостерон. Нестеронът ще пази организма от производството на тестостерон, нужен за производството на сперматозоиди. Синтетичният тестостерон ще заменя загубата на естествения и ще възстановява хормоналния баланс, но без да произвежда сперма. Гелът се втрива върху раменете, активните вещества бавно проникват в кожата, но за разлика от таблетките остават за по-дълго време в организма. Клиничните изпитвания трябва да завършат до 2022 г.

Новият препарат във вид на таблетки - 11-бета-MNTDC, представлява модифицирана синтетична форма на тестостерон. Идеята се заключава в това, че 11-бета MTDC снижава броя на сперматозоидете, запазвайки при това нормалното ниво на тестостерон в останалата част на тялото.

При клиничните изпитвания са участвали 40 мъже, като в края на периода някои са изпитвали леки странични ефекти като умора или главоболие, петима са казали, че либидотоим малко се е понижило, но поддържат сексуалния си живот нормално.

„Целта е да се намери съединение, което да дава най-малко странични ефекти и да бъде най-ефикасно“, казва доктор Стефани Пейдж, професор по медицина от университета във Вашингтон.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай