Проф. Рачев разкри! Защо са потопите у нас

Направи и коментар за дъждовните рекорди

Проф. Рачев разкри! Защо са потопите у нас | StandartNews.com

Изявен климатолот обясни причините за потопите у нас.

Валежите у нас вече са много по-интензивни и се изсипват за кратък период от време. Тази разлика наблюдават учените през последните 30-40 години, обясни пред „Телеграф“ климатологът проф. Георги Рачев.

По думите му това е причината за повече бедствия, като се отчита и лошата инфраструктура.

„Преди дъждовете, макар и значителни, бяха разпределяни равномерно и падаха по няколко пъти в месеца. Сега не е така и това не е добре за агробизнеса. Балканите са особени, защото има много морета около тях, полуострови и различен релеф. Това обуславя разпределението на валежите“, каза проф. Рачев. Той припомни, че сред най-дъждовните години у нас са 2005-а и 2014-а.

„Спомням си как през 2005 година осем месеца нямаше жп връзка между София и Пловдив, а 20 души се удавиха. Това е недопустимо за 21-ви век. 2014-а пък валя не само през лятото, но и през цялата година и бяха отчетени максимални количества на валежите. Абсолютни за 100-годишен период. Тогава 19 души се удавиха заради наводненията“, обясни проф. Рачев.

Той допълни, че този юни се оказа дъждовен, особено за Западна България, като София е изпълнила 200% от нормата на валежите си. Валя в Стара Загора и Хасково, за разлика от миналия юни. В същото време обаче в Източна България е било сухо, като в Бургас дъждовете са едва 3-4 литра на кв./м.

„В Западна България ще изкарат добра реколта от ечемик и пшеница. Отново ще произведем над 2 милиона тона слънчоглед, защото слънчогледът и царевицата вървят добре. И ако юли и август са нормални, пак ще има 10-11 милиона тона зърно“, обясни проф. Рачев.

Той обясни, че е важно какви периоди сравняваме. Така например, ако вземем сегашните температури и тези от 1990-2020, ще се окаже, че времето е нормално. Но ако сравним с периода 1960-1990 година на миналия век, ще е дори горещо. За да има обаче тенденция на промяна в климата, трябва да минат поне 30 години.

Тази година обаче юни е бил леко хладен според данните, но само с половин градус под нормата.

Според европейския център за средносрочни прогнози ни очаква по-топло лято и с валежи в рамките на нормалното. Американският модел обаче показва обратното - по-дъждовно лято, с 15% повече валежи и температури около и малко под нормалното.

„Предстои да видим кой модел ще е по-точен. При всички положения ще има и големи горещини, но те ще са за кратко“, каза проф. Рачев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай