Продават на търг великолепна рокля на Даяна

Принцесата и роклята са увековечени в кралски портрет от лорд Сноудън

Продават на търг великолепна рокля на Даяна | StandartNews.com

Великолепната вечерна рокля тип „инфанта” от копринено кадифе на лейди Даяна ще бъде предложена на търг в Ню Йорк от Sotheby's на 27 януари.

Дрехата в цвят патлаждан е дело на модния дизайнер Виктор Еделщайн от 1989 г. и се оценява от експерти между 80 000 и 120 000 долара.

„Малко имена резонират толкова силно, колкото това на принцеса Даяна, а още по-малко биографии се преразглеждат със същата честота. Докато всеки разказ за нейния живот има уникален фокус и тон, един елемент е постоянен: принцеса Даяна беше и остава модна икона. Ослепителният стил на Даяна повлия на ежедневните модни решения във Великобритания и извън нея”, разказва дизайнерът след първата си среща с принцесата.

През 1991 г. принцеса Даяна седи на великолепен викториански стол, чиято облегалка е богато украсена с корона и два златни лъва от двете ѝ страни. Въпреки сътресенията в брака ѝ, принцесата идеално се вписва във величието на стола: позата ѝ е като на лебед, а естествената ѝ красота е допълнително подчертана от роклята от копринено кадифе в цвят патладжан, проектирана от светския шивач.

Принцесата и роклята са увековечени в кралски портрет от лорд Сноудън.

С нея тя застана пред камерата на фотографа Марио Тестино в сесията за списание Vanity Fair през 1997 г.

„Сред многото си трайни влияния, принцеса Даяна беше почитана заради непринуденото си усещане за стил, което може би е най-добре уловено от тази елегантна и изискана бална рокля, проектирана от световноизвестния Виктор Еделщайн“, отбелязва Кристина Прескот-Уокър, глобален директор на Sotheby's Art. „Въплъщавайки нейната вечна грация и елегантност, роклята беше избрана за гардероба на Даяна и завинаги увековечена в нейния официален портрет от лорд Сноудън през 1991 г.“

Дори десетилетия след трагичната кончина на Даяна, нейният стил и облекло вдъхновяват. „Всички искаха да изглеждат като принцеса Даяна. Тя носеше чорапогащи с панделка на гърба и изведнъж това беше навсякъде, всички искаха такива”, разказва модният дизайнер Елизабет Емануел, която създава дрехи за принцесата на Уелс.

Тридесет години след създаването на прочутия портрет от лорд Соудън, вечерната рокля ще бъде продадена на първия аукцион за годината The One на Sotheby's в Ню Йорк, като може да бъде оценена от колекционери за 120 000 долара, пише Town & Country, цитирана от profit.bg.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай