Преглед на регионалния печат

Преглед на регионалния печат | StandartNews.com

ДОБРИЧ

Водещата тема днес на добричките всекидневници е катастрофата, станала в сряда малко след полунощ, като в. "Нова добруджанска трибуна" поставя акцент върху това, че загиналите са били първи братовчеди, а в. "Добруджанска трибуна" - че тя е предизвиката от бившия зам.-министър на финансите от правителството на НДСВ Красимир Катев.

От първата страница на "Нова добруджанска трибуна" четем още, че тарикати са източвали главния водопровод, захранващ Добрич, което станало причина вчера градът да е на сух режим. "Добруджанска трибена" от челната си страница още публикува информация на статистическото бюро, според която се отчитат повече нощувки и ръст в приходите в областта към момента. И двата вестника отделят място на страниците си за партията на Меглена Кунева. Ежедневниците съобщават, че започва създаването на структури в областта, като за целта в града е член на Националния съвет на "България на гражданите" Даниел Митов, който декларира, че партията се цели в десните избиратели.

БЛАГОЕВГРАД

С японска точност с черния си Lehsus в кюстендилската болница пристигна посланикът на Страната на изгряващото слънце Негово превъзходителство Макото Ито. Той изпревари с поне десет минути заместник-министъра на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов. Те инспектираха обновеното отделение по хемодиализа в лечебното заведение, ремонтирано с безвъзмездна помощ от Япония, това е тема от страниците на вестник „Вяра”.

Община Перник ще бъде с предимство при кандидатстване по схемата „Подкрепа за заетост”, обяви в Перник социалният министър Тотю Младенов, който беше в града заедно с министър Томислав Дончев. Дори и да изтече срокът за представяне на документите, за местната администрация ще бъде направено изключение, каза той. Жестът е заради тежките последици от земетресението.

Благоевградчанин омеси хляб по рецепта от 200 години за Фестивала на фолклорната носия Жеравна 2012, разкрива ежедневникът. ЮЗУ служителят Иван Божков - баща на артистичния директор на ансамбъл “Българе” Николай Божков, е наследил рецептата по семейна линия от дедите си. Първата хапка на питата опита вътрешният министър Цветат Цветанов пред погледа на известния сандански хотелиер Стефан Шарлопов.

3 запустели частни вили са изгорели при пожара, разразил се в сряда следобед край Дупница, съобщи зам.-кметът по евроинтеграцията Красимир Георгиев. Огънят, лумнал в местностите Кубасина и Караболюка, е унищожил и 60 дка сухи треви и храсти, широколистна гора и изоставени лозя, няма пострадали хора. Противопожарната охрана в града получила поисканото от община Дупница съдействие за овладяване на стихията, уточнява изданието.

Никой не иска да купи ресторанта на минния бос Христо Ковачки в Бобов дол, информира вестникът. Само 170 000 лв. иска държавата за него. ”Перлата” на Бобов дол е на публична продан от НАП, конфискуван заради ниеплатени данъци. Ковачки вложи в него 500 000 лв. за модерен интериор и оборудване, сочат фактурите. Този ресторант струва даже повече, твърдят познавачи от бранша. 

 

ВЕЛИКО ТЪРНОВО
Спрягат кмета на Велико Търново за бъдещ министър на туризма?, пишат като предположение от вестник "Борба". Кметът на Велико Търново Даниел Панов може да надгради кариерата си и да стане министър на туризма при евентуален втори мандат на управляващата партия ГЕРБ, научи ''Борба''. Хипотезата би се реализирала в случай, че ''герберите'' инкасират нови четири години начело на държавата след парламентарните избори идното лято, научаваме от изданието.

Общината търси доставчик на храни за градини и ясли, съобщава вестник "Янтра днес". Община Велико Търново търси фирма , която да достави "Хранителни продукти, напитки, тютюн и свързаните с него продукти" за детските градини и ясли за 544 800 лева без ДДС за следващите три години, научаваме от изданието.

СТАРА ЗАГОРА

"Прокуратурата се самосезира за лагера на старозагорските деца в Слънчев бряг", съобщава от първата си страница в. "Старозагорски новини". Районната прокуратура в Несебър е подхванала случая със скандалната почивка на старозагорски деца в курорта. Според медийни публикации 50 старозагорчета на възраст от 12 до 16 години са били заплашени да останат на улицата, макар че родителите им платили за почивка в 4-звездния хотел "Делта бийч". В сряда в хотела при старозагорската група, дошли униформени и  на място разпитали учителката Павлина Димитрова, която събирала парите за почивката. В местното РПУ показания е дала и Марина Драганова, представител на туристическата агенция "Трейдком" - Бургас в Стара Загора. По неофициални данни Павлина Димитрова си признала, че е присвоила събраните пари за почивката на децата.

"Всички деца са добре и са в хотела. Към настоящия момент почивката им е поета на доброволни начала от собственика на хотела. Те си тръгват за Стара Загора в понеделник, 27 август", уверила Маргарита Найденова от туристическата агенция. Жестът на хотелиера обаче не освобождавал длъжника, така че изчезналите пари щели да се търсят на по-късен етап.

 Всекидневникът информира и за вчерашния мирен протест на служителите от община Мъглиж срещу възстановената от съда като секретар на общинската администрация Димка Нейкова. Тя е била уволнена дисциплинарно от кмета на общината Господин Господинов заради злоупотреби със служебно положение. Поради процедурни пропуски обаче Административният съд  в Стара Загора я възстановил на работа. Тя е била посрещната с викове "Вън!", с шум от кречетала и футболни свирки и с плакати "Нейкова, отивай си!",   "Ние си имаме секретар!!! Не Ви искаме в община Мъглиж!!!"  " «Всички външни одити и проверки са установявали, че работя отлично и оценката ми е 1 (б.а. - най-високата оценка при атестацията на държавните служители, която се дава за изключителни постижения в работата, най-ниската оценка е 5). Тези служители, които сега протестират, не ги познавам, те са новоназначени. Смятам, че държавата е моят работодател и тогава кметът", защитила се Нейкова. Според кмета на Мъглиж Господин Господинов обаче от общината са изпратили срещу Нейкова сигнал до Районна прокуратура – Казанлък  и чакали проверка на Икономическа полиция. Започвала и друга проверка за незаконно строителство в неин имот, когато тя е била секретар на общината.

 Вестникът пише и за освобождаването на управителя на многопрофилната болница "Д-р Димитър Чакмаков" в Раднево д-р Динко Динков. Той е бил освбоден на вчерашната извънредна сесия на общинския съвет в миньорското градче. Основните аргументи за взетото решение били лошият мениджмънт, натрупаната загуба за полугодието  от 18 000 лева, трайните негативни последствия за пациентите и за здравното заведение, което е 100% общинска собственост.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай