Предлагат да падне тайната на осиновяване

Предлагат да падне тайната на осиновяване | StandartNews.com

Министерство на правосъдието работи върху промени в семейния кодекс, които предвиждат отпадане на тайната на осиновяване.

Така наречената тайна на осиновяване следва да отпадне., въпреки че България е ратифицирала Конвенцията за правата на детето още през 1992 година. Досега правото му да знае своя произход не е гарантирано, отбеляза зам.-министъра на правосъдието Вергиния Мичева на дискусия, организирана от депутатът от Патриотичния фронт Султанка Петрова за необходимите законодателни промени за защита правата на децата.

Сега процедурата в семейния кодекс е , че осиновен може да поиска от съда тайната на биологическия му произход да отпадне само ако важни причини изискват това. Статистиката на съдебната практика показва, че тези молби обикновено се отхвърлят, дори и ако това искане е по медицински причини, отчете Мичева.

Тя бе категорична, че достъпът по тази причина до тайната на биологическия произход трябва да бъде много по -улеснена и да се превърне в лека административна процедура. Съвсем различен ще бъде подходът, ако идеята е да се стигне до лична среща с биологичните родители. Тогава трябва да бъдат преценени техните права.

Освен това Министерство на правосъдието обмисля да затегне контрола върху признаване на произход. Това е така нареченото припознаване при раждането на детето, което често се използва за заобикаляне на тежкия процес по осиновяване.

Предвиждат се и промени в НПК във връзка с правата на децата- жертви на насилие или свидетели на такова. Идеята е те да бъдат разпитвани в т, н сини зали, еднократно, в подходяща среда и от специалисти, а не да бъдат влачени години наред и да повтарят едни и същи травматични спомени в съдебните зали.

Ще има и изцяло нов закон за детското правосъдие, който да замени настоящия закон за противообществените прояви на малолетните. Идеята е децата да не се третират като възрастни и за по- леки провинения като отсъствие от училище и пушене на марихуана, да не стигат до интернати и ефективни присъди, а да получат помощ.

На дискусията присъства и омбудсманът Мая Манолова, която обеща съдействие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай