Празнуваме с 10 млн. лв. в час

Харчим 2,5 милиарда лева за 10-те празнични дни от Игнажден до Нова година

Празнуваме с 10 млн. лв. в час | StandartNews.com
  • Харчим 2,5 милиарда лева за 10-те празнични дни от Игнажден до Нова година

С каква скорост харчим пари по коледните и новогодишните празници? Невероятно на факт - с 10 милиона лева в час. Това е сумата, която ще влезе в обращение на всеки 60 минути до 1 януари, изчислиха финансисти.

Над 250 лв. ще изхарчи всеки българин за подаръци и празнични трапези в 10-те дни от Игнажден но Нова година. Следната сума тази година набъбна до 351 лв. - резултат от нарасналите доходи и увеличеното потребление, сочат предколедните проучвания.
Когато към тези пари се прибавят и сумите, които нашенците ще пръснат за празнични воаяжи в страната и в чужбина, се очаква да счупим рекордите по харчене и да извадим общо около 2,5 милиарда лева. Това означава, че на ден българите са извадили и ще продължат да вадят от джоба си по 250 млн. лв. на ден.

Много от хората не се замислят толкова сериозно и пазаруват спонтанно – на принципа на Коледа всичко ни трябва. При електронната търговия се оказва, че електрониката вече не е най-търсена, заменена е от модата.

Основната част от парите за Коледа са спестени. Всеки трети българин е заделил между 250 и 350 лв., като е зарадвал с подаръци около 10 души - приятели и роднини. За поредна година обаче много от хората ще търсят и кредити. Експертите съветват да се теглят малки суми за кратък период.

Въпреки бомбастичните цифри и сметки обаче 8 на сто от хората у нас не са могли да отделят повече от 50 лева за всичко по празниците.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай