Празникът. Крал Чарлз III празнува 75-ия си рожден ден

Направи го ден по-рано

Празникът. Крал Чарлз III празнува 75-ия си рожден ден | StandartNews.com

Британският крал Чарлз Трети отбеляза с ден по-рано 75-ия си рожден ден с триетажна торта  и парти, устроено в негова чест, предаде ДПА.

Тържеството се състоя вчера в кралското имение в Хайгроув, в Югозападна Англия. На партито присъстваха членове на Националната здравна служба, представители на различни организации и представители на местните общини, навършващи също 75 години.

ФОТО: БТА

Местен хор изпълни песента "Честит рожден ден" за държавния глава. Трапезата за партито беше дело на кулинарния виртуоз Реймънт Бланк, а настроението се поддържаше от изпълненията на Лий Джон от бандата "Имаджинейшън", популярна през 80-те години на миналия век.

Накрая възникна шеговит дебат как да подходи кралят към рязането на тортата за рождения му ден и от кой етаж на сладкиша да започне. Кралят избра да отреже парче от най-долния етаж на пандишпановата торта "Виктория",  приготвена в негова чест. Докато режеше парчето, аудиторията го аплодираше.

ФОТО: БТА

Крал Чарлз Трети е роден на 14 ноември 1948. Днес ще бъде обикновен работен ден за монарха, който ще постави началото на хранителен проект заедно с кралица Камила, целящ да се намали пилеенето на храната за сметка на удовлетворяване на нуждите от храна на хората.

На 74-годишна възраст „вечният престолонаследник” успява да стигне до момента, за който се е готвил през целия си живот. На 6 май той беше коронован и стана най-възрастният британски монарх, който се възкачва на трона, предава Нова тв.

Първородният син на Елизабет II бил весело и скромно дете. Бил едва на четири години, когато „мама” става „Ваше Величество”. Короната го лишава от времето и внимание на майка му. Традицията престолонаследникът да се обучава от частен учител е заменено от класически училища в Лондон и Шотландия. Така Чарлз става първият бъдещ крал, учил наравно с поданиците си.

На 19 години става принц на Уелс. На 20 заема мястото си в Камарата на лордовете. Става пилот в Кралските военновъздушни сили и се присъединява към Кралския флот.

През 1977 г. се запознава с Даяна Спенсър, за която по-късно се жени. Въпреки бурната им раздяла, Чарлз е съкрушен от смъртта на бившата си съпруга и настоява ковчегът ѝ да бъде покрит с британския флаг. Двамата имат две деца – Уилям и Хари.

На 9 април 2005 г., след няколко десетилетия тайна любов, Чарлз се жени за настоящата кралица Камила. Връзката им предизвиква противоречиви коментари, както в кралското семейство, така и сред британците.

 

 

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай