Правнучка на Осман Пазвантооглу се появи във Видин

Правнучка на Осман Пазвантооглу се появи във Видин  | StandartNews.com

Видин. Правнучка на видинския владетел Осман Пазвантооглу – Суада Тозо, пристигна във Видин за участие в научна конференция, организирана от Държавния архив. Един от научните доклади на събитието бе библиотеката на Осман Пазвантооглу 10 години след смъртта му.

Г-жа Тозо живее в Париж и работи като библиотекар в старинна гимназиална библиотека във френската столица. Има дъщеря студентка по политически науки.

Наследник съм на Осман Пазвантооглу по майка, сподели пред "Стандарт" тя. Тя носи фамилията Пазвантич, което е славинизирано от Пазвантооглу. Такава фамилия носят и вуйчовците ми.

Преди години не беше много полезно да казваш, че си наследник на такъв владетел. За всичко, свързано с времето на турците, не се говореше или се говореше в мрачна светлина.

Аз дойдох за първи път във Видин и видях библиотеката на моя прадядо. Тя е събирана от неговия баща – Юмер ага. Книгите отдавна не са тук, намират се в София, Истанбул и Санкт Петербург. Мисля си колко хубаво би било да можеха отново да бъдат тук, на това място, сподели г-жа . Тук разбрах, че моят праотец е имал висок дух, че се е интересувал от астрономия, география, граматика, от персийска поезия. Може би тези гени са оцелели и у мен, каза тя.

Г-жа Тозо е родена в Босна и говори добър сръбски език. Тя благодари на участниците в конференцията за това, което е било казано за прадядо и.

Осман Пазвантооглу е живял в края на 18 и началото на 19 век. Владеел е обширни земи от Мездра до Дунава и в Сръбско. Като владетел строи прочутата джамия и библиотека на Осман Пазвантооглу. С неговото име е свързан и строежът на Кръстатата казарма във Видин. Умира и е погребан във Видин през 1807 година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай