Последно: 4-годишните на забавачка

Предстои гласуване за обучение вкъщи

Последно: 4-годишните на забавачка | StandartNews.com

София. Предучилищното образование става задължително за 4-годишните деца. Това решиха депутатите с гласуването на второ четене текстове от новия Закон за училищното и предучилищно образование. Родителите ще могат да избират между 4 варианта за образованието на децата си - целодневна форма, полудневна, почасова или самостоятелно обучение вкъщи. Последната обаче предстои да бъде гласувана, тъй като разпоредбата е в текстове, които още не са обсъждани в пленарна зала.

След тридневно обсъждане на текстовете и въпреки протестите на родителски организации и възраженията на опозицията мнозинството в парламента реши предучилищното образование да е задължително от учебната година, която е с начало в годината на навършване на 4-годишна възраст на детето. Гласуваха 122 депутати. 86 от тях бяха "за", 33 – "против", а 3-ма се въздържаха. В заключителните разпоредби на закона, които предстои да бъдат гласувани, се предвижда текстът да влезе в сила от 2016 година.

Депутатите решиха още, че училищното образование е задължително до навършване на 16-годишна възраст и започва от учебната година, която е с начало в годината на навършване на 7-годишна възраст на детето. По преценка на родителя, хлапето може да тръгне в първи клас от учебната година с начало в годината на навършване на 6-годишна възраст на детето.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай