Полша ще ремонтира 6 наши МиГ-а до края на 2016

Полша ще ремонтира 6 наши МиГ-а до края на 2016 | StandartNews.com

До средата на 2016 г. в Полша ще бъдат ремонтирани двигателите и агрегатите на 3 изтребителя МиГ-29, а до края й ще бъде завършена работата по още 3. Това става ясно от официалното съобщение на Министерството на отбраната по повод подписването на документи за сътрудничество между София и Варшава.

„2015 г. е критична за бойната авиация на България. След средата на 2016 г. ВВС могат да останат само с 2 самолета в изправно състояние и с достатъчен ресурс", става ясно от пресинформацията.

В нея се припомня, че нашата страна се е наложило да търси друг изпълнител на дейностите по поръчка, ремонт и модернизация на изтребителите заради санкциите, наложени срещу Русия, както и решението от срещата на НАТО в Уелс за намаляване на зависимостта на страните-членки от държави извън Алианса.

„България се обърна към Република Полша, защото тя може да предостави пълен обем от дейности за поддържане изправността и летателната годност на самолетите МиГ-29; да осъществи модернизацията на самолетите на високотехнологично равнище и спрямо изискванията на НАТО; да предостави надеждни гаранции за изпълнените дейности; да предложи изгодна цена и по-кратък срок за изпълнение", пишат от военното ведомство.

„Днес правим една крачка, която има историческо значение за развитието на отношенията между България и Полша", е цитиран да казва военният министър Николай Ненчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай