Полицаи пред уволнение заради обесилия се в ареста мъж (обновена)

Служителят пред монитора се забавил с 1-2 минути

Полицаи пред уволнение заради обесилия се в ареста мъж (обновена) | StandartNews.com

Благоевград. Двама служители на Първо РУП-Благоевград са заплашени от дисциплинарно уволнение заради обесилия се в понеделник арестант.

От полицията съобщиха, че арестантът е успял да се обеси с постелката за дюшека на леглото в килията. С видеокамера се следи какво се случва в клетката, но служителят, който е следял монитора, е реагирал с 1-2 минути закъснение.

Това ще се изяснява от разследващите. Имало е и полицай пред входа на сградата, друг е бил вътре. „Не може обаче наш служител да виси точно пред килията и да се взира в арестанта, това притеснява задържаните. В момента, в който е забелязано на монитора, че има инцидент, полицаите са действали адекватно и са направили всичко възможно да го спасят, това се вижда на камерите. Ако бяха реагирали 1 минута по-рано, мъжът можеше да е жив. Ще има наказания на служителите, но те няма да върнат живота на обесилия се”, заяви полицейски началник.

Справките сочат, че в понеделник Иван Михайлов е хванат за трети път да шофира след употреба на алкохол. Имал е присъда пробация за същото провинение. Близо 1 година е бил без кола. Само 1-2 дни преди фаталния инцидент е взел автомобила си от ремонт. „Колата му буквално е криволичела по пътя, затова е спрян от полицейски служители. Имал е проблеми, злоупотребявал е с алкохола, това твърдят негови близки”, твърдят полицейски източници. Когато е съобщено за фаталния инцидент на семейството на Михайлов, с полицаите е имало и психолози.

39-годишният благоевградчанин беше задържан за 24 часа по Закона за МВР, след като е хванат да шофира автомобил след употреба на алкохол. Към 18,00 часа сложил край на живота си в килията, която е на първия етаж в сградата на полицията. Образувано е досъдебно производство за трагичния инцидент в полицейския арест. На 8 април около 14.30 часа в село Изгрев e спрян за проверка лек автомобил ”Фиат Пунто”, управляван от Иван Михайлов. Мъжът бил проверен за наличие на алкохол, като дрегерът отчел наличие на 1.8 промила в кръвта му. Той е придружен от полицейските служители до Центъра за спешна медицинска помощ за вземане на кръвна проба, но водачът отказал да даде кръв за изследване.

По време на придвижването му с полицейски автомобил към управлението Иван направил опит да слезе и да избяга. Задържан  е около 17, 00 часа в ареста. Срещу него е започнато бързо полицейско производство за престъпление по чл. 343 ”б” от Наказателния кодекс. В 18.05 часа охраняващият помещението за задържане полицейски служител открил в килията обесен арестанта. Със свой колега му направили изкуствено дишане, повикали и линейка. Въпреки оказаната му медицинска помощ Иван Михайлов починал. „При нас сигналът бе подаден в 18,09 часа. Тялото бе на леглото, зениците на мъжа бяха разширени, нямаше сърдечна дейност. Извърших всички реанимационни действия, но за съжаление той бе мъртъв”, разказа фелдшерът, посетил мястото на инцидента.

По разпореждане на окръжния прокурор местопроизшествието е посетено от следовател при Окръжен следствен отдел в Благоевград и от дежурен прокурор при Окръжна прокуратура. Разследването трябва да изясни всички обстоятелства и причини за настъпване на смъртта на Иван Михайлов и дали тя е настъпила в резултат на извършено престъпление от общ характер. С цел изясняване на случая и установяване на данни за извършени дисциплинарни нарушения от страна на служители на ОД МВР-Благоевград със заповед на директора комисар Георги Костов е разпоредена служебна проверка по случая. Инспекторатът на МВР е започнал инспекция, пристигнали са и служители на Института по психология към вътрешното министерство. Малко след 20,00 часа в понеделник в Центъра за спешна медицинска помощ - Благоевград пристигна следствена група, придружавана от прокурор за извършване оглед трупа на обесилия се.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай