Неделя,

Подаваме заявление за пенсия вече и по интернет

От: Администратор -
2623
Подаваме заявление за пенсия вече и по интернет
A
A
A

София. От началото на октомври Националният осигурителен институт (НОИ) стартира две нови електронни услуги.
Първата от тях дава възможност за заявяване по електронен път на една от най-често използваните от клиентите на НОИ административни услуги - "Подаване на заявление за превеждане на пенсия в банка и/или смяна на адреса на пенсионера", съобщават от пресцентъра на НОИ.

С попълването на заявлението лицата, които живеят и получават пенсия в България, могат по електронен път да декларират начина за нейното изплащане – чрез пощенска станция или чрез банка, както и да заявят смяна на адреса си. Заявлението се подава при прехвърляне на изплащането на пенсията от една пощенска станция в друга, от пощенска станция в банка или от банка в пощенска станция. Документът се попълва и при промяна на банковата сметка на лицето. Когато изплащането на пенсия се прехвърля от пощенска станция в банка, както и при промяна на банкова сметка, задължително се прилага копие на документ с номер на банковата сметка.

Услугата е достъпна чрез интернет страницата на НОИ, рубрика „Е-услуги"/„Административни услуги", след избор на ТП на НОИ.

Другата нова е-услуга на НОИ е „Проследяване на решения по жалби" и е със справочен характер. Чрез нея лицата, подали жалби срещу издадени от органи на НОИ административни актове след 1 октомври, могат да се информират за процеса на обработка на подадената жалба и взетото решение. Търсенето на информация за всички подадени жалби за физически лица може да се осъществява по ЕГН и ПИК, а за юридически – чрез БУЛСТАТ и ИКО. За жалбоподателите ще бъде възможно и директно търсене по конкретен входящ номер и дата на жалба. След намиране на жалбата се появява справка за актуалния статус на нейната обработка, а при постановено решение – за неговото съдържание. Услугата е достъпна чрез интернет страницата на НОИ (www.nssi.bg), рубрика „Е-услуги", „Справки", „С избор на достъп".

За двете е-услуги не се заплащат такси.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички