Почти половината българи са на прага на бедността

Почти половината българи са на прага на бедността | StandartNews.com

46,2 процента от българите са на прага на бедността. Те би били под линията на бедност, ако се изключат социалните трансфери. Това показват последните данни от НСИ, които отразяват цифрите за 2014 г. Това е ръст с почти 5.5% спрямо предходната година, съобщи Би Ти Ви.

Най-уязвима е групата на най-възрастните. При включване на пенсиите, около 27.3% от българите се оказват „под чертата" – средномесечен доход от 323.80 лева. С всички социални трансфери (пенсии, обезщетения, социални и семейни помощи и добавки) бедни остават 21.8 на сто от българите – около 1.58 млн. души.

Над една трета от домакинствата (35.2%, 2.55 млн българи) признават за проблеми със заема за жилището си, плащане на наем, сметки или погасяване на кредит. По-малко от половината могат да си позволят месо, пилешко, риба или вегетарианския им еквивалент през ден и имат увереност, че могат да се справят с непредвиден разход.

Над 40% се ограничават при отоплението на дома си поради недостиг на средства.

През 2014 г. делът на бедните сред заетите лица нараства спрямо предходната година с 2.1 процентни пункта до 9.3%, като при работещите на непълно работно време рискът за изпадане в бедност е около три пъти по-висок от този при работещите на пълно работно време.

С близо 7 на сто нарастват работещите бедни на непълно работно време, а с малко под 2% - тези на пълно.

1.5 на сто са висшистите с под 323 лева на месец, докато почти две трети (63.5%) от тези с начално и без никакво образование са с критично нисък доход.

През 2014 г. рискът от бедност в сравнение с 2013 г. нараства с 10.8 процентни пункта при домакинствата с три и повече деца и с 11.3 процентни пункта при домакинствата от един родител със зависими деца.

Същевременно рискът от бедност сред работещите жени е с 1.1 процентни пункта по-нисък от този при мъжете.

Най-висок е относителният дял на бедните в областите Пазарджик - 33.0%, Сливен - 30.8%, и Ямбол - 28.8%. Най-нисък е относителният дял на бедните в областите Габрово - 8.5%, Плевен - 11.8%, и Кюстендил - 14.0%. Същевременно, в Монтана, Кърджали, Русе и Разград линията на бедност намалява на годишна база – заради увеличен брой безработни и паднали заплати за трудещите се.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай