Отстраняват от длъжност арестуваната кметица

Лансираната от нея фирма вдигнала 50 пъти печалбата си

Отстраняват от длъжност арестуваната кметица | StandartNews.com

Повдигнаха и второ обвинение - за търговия с влияние

Пловдив. Пловдивският Окръжен съд ще реши в понеделник съдбата на районната кметица от Пловдив Райна Петрова. Заседанието, на което магистратите ще преценят дали да отстранят Петрова от поста й в най-големия район под тепетата "Централен", е насрочено за 11 часа. По всяка вероятност обвинената в длъжностно престъпление кметица няма да се яви лично, а ще бъде представлявана от адвокат. Съдът се събира по искане на Окръжна прокуратура за отстраняване от длъжност на Райна Петрова. Срещу нея има повдигнато и второ обвинение за търговия с влияние.

Името на Райна Петрова, която управлява пловдивския район "Централен" от 2007 година, бе замесено в скандал още преди няколко месеца. Тогава бе тиражирана новината за съдружието на дъщеря й Даниела Драганова с бизнес дамата, снабдявала с храна всички детски градини и ясли в района на Петрова.

Драганова е била съсобственик на Надежда Минчева във фирма "Олимпия 2011" ООД. По същото време другата фирма на Минчева "Надежда 2000" е печелила последователно години подред всички обществени поръчки за доставка на детските закуски в "Централен". Именно това е мотивът на обвинителите да сезират съда. Още повече, че преди десетина дни самата Надежда Минчева бе арестувана при съвместна акция на ДАНС и Пловдивската прокуратура. Жилището и офисът на фирмата й пък бяха претърсени. След 24-часов арест бе освободена срещу парична гаранция в размер на 5000 лева. Същата участ сполетя и самата Райна Петрова, която във вторник е била арестувана и изпратена за 24 часа зад решетките. Ден след това бе освободена срещу същата сума. Оттогава Петрова е в неизвестност и не вдига телефона си. Според запознати, се е затворила в къщата си в баровското село Белащица, където живее от няколко години. "По повод съобщението за повдигнати обвинения на кмета на район "Централен" в Пловдив г-жа Райна Петрова от Община Пловдив заявяваме, че ще се въздържаме от всякакви коментари до произнасянето на компетентните органи", обявиха официално от голямата община под тепетата. Междувременно от прокуратурата разясниха схемата на длъжностното престъпление на Петрова, свързано с доставката на храна в детските заведения. Говорителят на окръжните обвинители Галина Андреева съобщи, че кметицата е използвала служебното си положение, лансирайки фирма "Надежда 2000" ЕООД да доставя храни по градините и яслите, независимо че цените й били високи, а качеството на храната ниско. "В първия случай фирмата е сключила договор за доставка на продукти, докато се обжалва конкурсът за избор на доставчик за детските градини. Става въпрос за периода от около две години от месец май 2012 до март 2014. За доставките по детските градини от парите, които се отпускат с тази цел, са били усвоени 1 350 000 лева, обясни прокурор Андреева. По думите й в същото време е имало оплаквания от директорки на градини, че получават гранясали стоки, с изтекъл срок на годност. За детските ясли и кухни е бил сключен договор на стойност 376 000 лева за доставка на храни. Като тъй като договорът не е бил подписан от Петрова или неин заместник, обвинението е, че е упражнила влияние той да бъде сключен. Прокуратурата твърди, че срещу услугата задържаната е получила като подарък от "Надежда 2000" ваучери за екскурзия до Тайланд, където е пътувала с дъщеря си. В същото време фирма "Надежда 2000", която декларира едва по две-три хиляди лева годишна печалба, преди да поеме детското хранене в "Централен", започва бързо да набира скорост и през 2012 година вече реализира печалба в размер на 141 хиляди лева, или около 50 пъти повече.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай