Оставиха самотна бременна без социални помощи

След намесата на медиите бъдещата майка ще получава полагащите й се пари

Оставиха самотна бременна без социални помощи | StandartNews.com

Благоевград. Бременна в петия месец млада жена остана без доходи и социални помощи.

21-годишната Ваня Кърджалийска от Гоце Делчев очаква бебе, но няма работа, а живее на квартира. Приятелят й, от когото е детето, я изоставил, щом разбрал, че ще става баща. Родителите й пък са разведени и тя от 2 години живее сама на квартира, тъй като отношенията и с тях са сложни.

"Не пожелах да направя аборт, искам си детето, а не да го оставям в социален дом. В същото време нямам никакви доходи", сподели в понеделник бъдещата майка. Ваня е работила в частна фирма в града, но я съкратили. Известно време получавала помощи от бюрото по труда, но срокът изтекъл. "Благодарна съм на хазяина, който не ме гони. Проявява разбиране, знае, че нямам пари и обеща да ме изчака. 30 лв. на месец е наемът, не е скъп, отделно си плащам тока и водата. Каза ми, че наскоро говорил със социална служителка и тя му заявила, че ще е най-добре да си оставя детето в дом", разкри бъдещата майка.
Уточнява обаче, че на нея лично това не са й го казвали. Социалната служителка й обяснила, че за да получи помощ от държавата, трябва да си смени личната карта. "В нея е вписан постоянният адрес на родителите ми, където съм живяла преди. Нямам собствено жилище.

Трябвало в новата лична карта да се впише за постоянен адрес този на квартирата ми, за да ме откриват при проверка. Ако след време сменя квартирата, пак ли трябва да си вадя нова лична карта?", пита учудено младата жена. Признава, че няма пари, за да плати за нов документ, както и за документи от преглед при гинеколог, каквито искат от социалната служба.

"Категорично никой от колегите не е съветвал момичето да си оставя детето в дом. Действително при посещение на наш работник тя не е открита на постоянния адрес по документи, а в наетата квартира. Вярно е, че я съветвахме да си смени документа за самоличност", обясни шефката на социалната служба в Гоце Делчев Петранка Чуркова. Тя не отрече, че е нелогично при всяка смяна на адреса да се прави нова лична карта. "Действително не сме прави. В документите, които тя ще подаде при нас има клауза, че при всяка промяна на обстоятелствата, включително и на адреса, просто трябва да бъдем уведомени", уточни Чуркова. И обеща, че Ваня ще получи полагащата й се 150 лв. еднократна помощ преди раждане, а след като бебето се роди, майката ще взима всички помощи, които законът позволява.

Ваня благодари на медиите за намесата и увери, че веднага ще си подаде документите в социалната служба.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай