Осигуровката в НОИ ще бъде завинаги (ОБЗОР)

Осигуровката в НОИ ще бъде завинаги (ОБЗОР) | StandartNews.com

Който избере държавната пенсия, губи личната си партида

Създаваме конкуренция между държавното обществено осигуряване и универсалните пенсионни фондове. Това заяви депутатът от ГЕРБ Светлана Ангелова, която внесе в парламента законопроект с обявеното в неделя от премиера Бойко Борисов намерение да се въведе право на избор родените след 31 декември 1959 г. да се осигуряват за пенсия или само в НОИ, или част от вноските им да отиват за втора пенсия в универсален пенсионен фонд.

Изненадващата промяна предизвика гнева на работодатели, пенсионноосигурителни дружества и икономисти. От ГЕРБ обаче успокояват, че промяната не е в ущърб на хората. "Няма нищо по-демократично от това човек да може сам да избира", каза Светлана Ангелова. Според законопроекта обаче хората, избрали да се осигуряват само в държавния фонд "Пенсии", няма да имат право да променят решението си впоследствие и да се ориентират към частните универсални фондове. Обратната възможност обаче е допустима - всеки, който остане да се осигурява за втора пенсия в универсален фонд, може по всяко време да избере държавното обществено осигуряване. Младите работници, които в едногодишен срок от постъпването си на работа не изберат как да се осигуряват, служебно ще бъдат прехвърляни към държавния фонд "Пенсии". Парите на тези, които се откажат от универсалния фонд, ще бъдат прехвърлени в общия държавен фонд "Пенсии" и повече няма да са с лични партиди.

"Движение България на гражданите" не приема пенсионната реформа да се прави на тъмно, съобщиха от партията. "ДБГ не приема подписването на толкова важен документ да се прави без знанието на Реформаторския блок като политическа сила, участваща в управлението, и на народните представители от ПГ на РБ", заявиха хората на Меглена Кунева. От ДБГ искат да се състави работна група от ГЕРБ и РБ, която да предложи "консенсусен пенсионен модел" за 2015 г.

Няма причина средствата да се прехвърлят към НОИ

Цветослав Цачев, ръководител "Анализи", ЕЛАНА Трейдинг

С предложението за натрупване на средствата във фонд "Пенсии" на практика ще приключи служебното разпределяне на осигуряващите се лица за втора пенсия, докато те не решат да се прехвърлят към някой фонд. В същото време не виждам сериозна причина за прехвърляне на натрупаните средства от пенсионни фондове към НОИ. Пенсионните фондове добавят макар и малка доходност към натрупаните средства, което няма как да стане при текущият дефицит в националното осигуряване. Единственото предимство на НОИ пред пенсионните фондове е държавната гаранция за изплащане, но планираните мерки изглежда имат за цел да свият текущите плащания от държавния бюджет за сметка на бъдещи задължения към осигурените.

Инвестициите на пенсионните фондове в български акции не са значителен дял от общите им портфейли. Не очаквам съществено прехвърляне на средства от пенсионните фондове, което да се отрази на капиталовия пазар. Фондовете са инвестирали по-голямата част от капиталите в ликвидни инструменти на международните пазари, и ако се сблъскат с необходимостта да продават, вероятно ще предпочетат да излизат плавно от нашия пазар. Несъмнено финансирането на дефицита в социалното осигуряване чрез пари, които няма да бъдат инвестирани, ще се отрази на БФБ чрез по-слабото търсене на акции, но не очаквам разпродажби и натиск върху цените.

Записа Ивета Иванова

Частните фондове с доход до 7,4%

Универсалните пенсионни фондове имат годишна доходност до 7,4%, показват изчисления на в. "Стандарт" на база данните на Комисията за финансов надзор. Повечето фондове постигат доходност между 6% и 7%. Това е двойно повече от средните лихви по съществуващите банкови депозити. При откриването на нов влог банките дават още по-ниски лихви като в редица трезори те са дори под 1% за година. Средният размер на натрупаните средства за старини в най-масовите - универсалните пенсионни фондове, е по 1881,31 лв. на човек, сочат данните на КФН. Там се осигуряват всички работещи на трудов договор, родени след 31 декември 1959 г. Хората, извършващи първа и втора категория труд като миньори, шофьори на ТИР-ове, химици и т.н. задължително се осигуряват в професионален пенсионен фонд за пенсия за ранно пенсиониране. В тези фондове средната натрупана сума на човек е по-висока - 2933,78 лв.

Доходност на универсалните фондове
(за периода 13.12.2013 г. - 13.12.2014 г.)

1. "Доверие" 6,62%
2. "Съгласие" 7,39%
3. "ДСК-Родина" 6,87%
4. "Алианц България" 5,66%
5. "Ай Ен Джи ПОД" 5,44%
6. "ЦКБ-Сила" 7,46%
7. "ПОД - Бъдеще" 3,77%
8. "Топлина" 4,50%
9. "ПОИ" 6,47%

Доходност на професионалните фондове
(за периода 13.12.2013 г. - 13.12.2014 г.)

1. "Доверие" 7,13%
2. "Съгласие" 7,79 %
3. "ДСК-Родина" 6,22%
4. "Алианц България" 6,02 %
5. "Ай Ен Джи ПОД" 6,44%
6. "ЦКБ-Сила" 6,57%
7. "ПОД - Бъдеще" 3,43%
8. "Топлина" 4,27%
9. "ПОИ" 7,26%

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай