Обвиниха кмета на Куклен за 50 000 лв.

Обвиниха кмета на Куклен за 50 000 лв. | StandartNews.com

Пловдив. Кметът на община Куклен Димитър Сотиров ще отговаря пред съда за пет престъпления по служба и за присвояване в особено големи размери, съобщиха от Окръжната прокуратура в Пловдив.

На заместника му Иван Апостолов са му повдигнати три обвинения - за присвояване на общински пари и за длъжностни престъпления, предава Дарик. 

Двамата бяха зрелищно арестувани в четвъртък след няколкомесечно разследване. Засега те ще останат в ареста за още 72 часа. След това прокуратурата ще решава дали да поиска от съда постоянна мярка "задържане под стража".

Според събраните към момента доказателства кметът е присвоил 49 571 лева в периода 10 февруари 2008 г. - 21 май 2012 г. Димитър Сотиров е кмет четвърти мандат. Длъжностните престъпления, извършени от него, касаят сключване на неизгодни договори и облагодателстване на определени фирми. Такъв договор - за доставка на бетон, е бил подписан още на 15 ноември 2007 г. със собственик на бетоновъзел. В случая кметът е бил подбудител, а Апостолов - извършител.

Ощетяващи общината договори са били сключени в края на февруари- началото на март 2009-а и с две фирми на едно и също лице за строително-монтажни работи. От прокуратурата твърдят, че вредите за хазната от тези контракти са за 100 000 лева.

Много повече - 738 998 лева, са щетите за общината от облагодателстването на 5 фирми, които били ангажирани да работят по канализацията на града. Обществена поръчка не била обявена в нарушение на закона. Сотиров не е изпълнил и нареждане на РДНСК да разпореди проверка на незаконен обект - бетоновъзел.

Заместник-кметът Иван Апостолов е присвоил 3 385 лева. Той е използвал и безплатен труд на хора от общината на свой имот в местността Копривките.

За така повдигнатите обвинения на Димитър Сотиров законът предвижда от 10 до 20 г. затвор, а за заместника му - от 1 до 10 години.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай