Сряда,

Общинския съвет на Свиленград брани митницата с декларация

От: Администратор -
A
A
A

Общинските съветници на Свиленград приеха Декларация срещу закриването на Митница Свиленград и административното й измесване към Централното митническо управление и други звена на ведомството в страната.
На свое заседание в последния работен ден преди Коледните празници местния парламент се събра и гласува като първа точка от сесията документа. /-те избраници от ГЕРБ въобще не дойдоха на заседанието. 13 от общо 21 общински съветници парафираха документа. Декларацията е с адресати председателя на Народното събрание Цецка Цачева, премиера Бойко Борисов, финансовия министър Владислав Горанов, шефа на Агенция" митници „ Ваньо Танов и областния управител на Хасково Станислав Дечев.

В документа общинските съветници категорично посочват, че са против исканите промени от финансовия министър Горанов за закриване на най-голямата сухопътна митница в България-тази в Свиленград.

Според местните парламентаристи готвената централизация на администрацията няма да сработи за преодоляване на корупционните практики и канали. Членовете на ОбС на Свиленград настояват, че това ще стане единствено ако се стигне до поръчителите и покровителите на каналите, тъй като организацията им не е по силите на отделни митничари.
Според местния парламент създаването на нови звена за анализ на риска към Агенция Митници би повишило ефективността на работа в Митница Свиленград.

В Свиленград категорично настояват, че ако е необходима реформа в звеното, то трябва да се направи на място.
Общинските съветници настояват още финансовото министерство да задължи ведомството, ръководено от Ваньо Танов да извърши всички необходими действия, който да превърнат Митница Свиленград в съвременна европейска структура.
Независимият общински съветник Живко Желев отива още по-далеч в отбраната. От трибуната той обяви, че ако се пристъпи към закриване на Свиленградската митница, ще организира протести по АМ Марица, затваряне на ГКПП Капитан Андреево и ще организира гражданска подписка.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички