Няколкостотин души протестираха срещу пушенето

Няколкостотин души протестираха срещу пушенето | StandartNews.com

София. Около 300 души се събраха пред Народното събрание, за да кажат „не" на отмяната на забраната за тютюнопушене в закрити обществени места. Протестиращите са убедени, че дебатът по темата с тютюнопушенето е приключил още миналото лято с въвеждането на пълната забрана и темата повече не трябва да се поставя на дневен ред. Според тях тази забрана е изключително постижение за българското общество.

Мнозинството скандираше "Не на отмяната", "България над всички" и „Искаме здраве". Повечето призоваваха случайно минаващи граждани да се присъединят към тях обяснявайки, че това е европейското поведение и ние не трябва да се различаваме от останалите в Европа.

Срещу отпадането на забраната в електронна петиция до момента са се включили над 60 000 души. Протестът бе организиран през социалните мрежи с категоричното искане пълната забрана да остане. Противници на нея са главно хотелиерите и ресторантьорите, които с официална позиция заявиха, че забраната за цигарите в заведенията трябва да бъде смекчена. В противен случай, в условията на икономическа криза, ще последват нови фалити и още съкратени работници.

Следващата седмица браншовата асоциация ще представи проучване за нагласите на българите към пълната забрана. В по-голямата си част обществеността желае да се върне старият закон, където да има обособени места за пушачи и непушачи. "Ние внесохме становища и до четирите парламентарни групи.

Нашето мнение е, че поправката в закона е абсолютна неподходяща и се надяваме никой да не се поддаде на това внушение", заяви д-р Гергана Гешанова от Коалиция "Живот без тютюнев дим". Според нея вариантът, при който има отделни помещения за пушачи и непушачи, е неработещ. "Може би някъде по света, при хора с друго съзнание, този вариант би работил, но в България това няма как да се случи", смята д-р Гешанова.

Междувременно Световната здравна организация призова българското правителство да не отслабва, а да увеличи мерките за забрана на тютюнопушенето на обществени места. В интервю за предаването "Събота 150" д-р Луминита Санда, от Отдела за превенция на незаразните болести в международната организация, предупреди, че всяко отстъпление от стопроцентовата забрана води до тежки рискове за здравето.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай