Невероятен подарък за коронацията на Чарлз от САЩ

Дарът е от Комисията за риболов на Големите езера

Невероятен подарък за коронацията на Чарлз от САЩ | StandartNews.com

Комисията за риболов на Големите езера в САЩ ще изпрати кръвосмучеща риба във Великобритания като подарък по повод коронацията на крал Чарлз III. 

Миногите са инвазивен вид в САЩ и Канада и се водят като риба-вредител, но в Англия са изчезнали. Те са унищожили множество видове в Големите езера в Северна Америка (Горно езеро, Ери, Хюрън, Мичигън и Онтарио). Миногите са достигнали до Северна Америка с кораби.

Минога | Невероятни факти, снимки | Ekolss - Животни

Подаряването на този вид риба в Англия датира от векове и вече се е превърнала в традиция за почитане на кралско събитие. Рибата се изпраща под формата на пай. За коронацията на краля рибата ще бъде доставена замразена. Подобен подарък е имало за 50-ата и 60-ата годишнина от управлението на кралица Елизабет II.  

Миногата е паразитна риба с уста, приличаща на вендуза и с остри зъби. Тя използва грапавия си език, за да откъсне месото на рибата, а след това се храни с кръвта и телесните ѝ течности. Една минога може да убие около 40 килограма риба всяка година. 

Подарък за Чарлз III: САЩ изпращат кръвосмучеща риба в Англия за коронацията  на краля - bTV Новините

“Последният път, когато доставихме от този вид риба, бе през 2015 г., когато кралица Елизабет II бе обявена за най-дълго управлявалия монарх в историята на Великобритания”, каза Марк Гаден, заместник-изпълнителен секретар на Комисията по риболова пред "USA Today". 

Около 25 милиона долара всяка година се отпускат от САЩ и Канада на Комисията по риболова, за да се поддържа биоразнообразието и контрола над рибата минога, пише Епицентър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай