Най-много жертви на трафик в ЕС са българи и румънци

Най-много жертви на трафик в ЕС са българи и румънци | StandartNews.com

Брюксел. 61% от жертвите на трафик са граждани на европейски страни, предимно от България и Румъния. Това заяви европейският комисар за вътрешните работи Сесилия Малмстрьом, позовавайки се на доклад на европейската комисия. Тя призова 18-те страни от ЕС да прилагат европейското законодателство в областта на борбата срещу трафика на хора, предаде АФП.

„Този феномен зачестява, а залавяме все по-малко отговорни за този вид модерно робство", заяви Малмстрьом по време на пресконференция в Брюксел. Едва 9 от 27-те страни членки на ЕС са транспонирали навреме европейските наредби в националните си законодателства.

„Още четири страни – Великобритания, Белгия, България и Словения, са в процес на транспониране, но това не е достатъчно", заяви еврокомисарят. Всички останали страни, сред които Франция, Германия, Италия, Испания и Холандия, „вече закъсняват с два месеца".
Над 23 600 души, 68% от които жени и 15% деца, са станали или вероятно са били жертва на трафик на хора в Европа за периода 2008-2010 година, се казва в доклад на ЕК.
Повечето от жертвите на трафика, 62%, са експлоатирани сексуално, докато 25% са били принуждавани да работят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай