Най-малко 1600 лв. заплата за чужди IТ специалисти

Най-малко 1600 лв. заплата за чужди IТ специалисти | StandartNews.com

Парламентът прие окончателно ускорената процедура за издаване на сини карти

Висококвалифицирани специалисти от държави извън ЕС ще бъдат наемани от български работодатели по ускорена процедура и с възнаграждение не по-ниско от две средни заплати за страната. Това гласуваха депутатите при второто четене на закона за трудовата миграция. При 790 лв. средна заплата през 2015 г. означава чуждите специалисти да получават минимум 1600 лв. у нас. За пребиваването им в страната МВР ще издава т.нар. синя карта, която ще има дава възможност да пътуват свободно в ЕС заедно със семействата си. Първоначалният вариант на проектозакона предвиждаше възнаграждението на чуждите специалисти да бъде не по-малко от 3 средни заплати, за да е по-атрактивно. От ГЕРБ обаче предложиха сумата да се намали, което бе искане и на работодателските организации.

С новите текстове се премахва изискването за т.нар. пазарен тест - проверка дали за поста няма подходящ български кандидат. Този тест в момента отнема 15 дни. Без промяна обаче остава процедурата по издаването на синята карта от МВР. Всяка година министърът на труда ще утвърждава списък с професиите, за които ще може да се провежда ускореното наемане на чужденци от страни извън ЕС. За тази година в списъка са включени 10 професии само от IT сектора. Вицепремиерът и министър на труда Ивайло Калфин бе против намаляването на изискването за работни заплати от 3 на 2.

"Това означава, че разликата между нормалната процедура с пазарен тест и ускорената процедура на практика ще бъде свързана с ангажимент на работодателя да плаща около 300 лв. бруто повече заплата, което е абсолютно безсмислено", заяви Калфин в парламента. Според него с намаляването на сумата има опасност да се отвари вратата за допълнителни облекчения за чужди граждани там, където могат да се намерят български специалисти. Новият закон цели хармонизирането на българското законодателство по отношение на свободното движение на работници в ЕС и наемането на чужденци от трети държави. Крайният срок за въвеждане на директивите е 21 май 2016 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай