Нашенци и руснаци с дарения за комплекса на Ванга

Нашенци и руснаци с дарения за комплекса на Ванга | StandartNews.com

Петте сгради на манастирски комплекс „Ванга" в Рупите се строят само с дарения. „Много от хората, които посещават святото място, оставят пари. Някои дори не искат да си кажат имената. И руснаци се включват със средства за благородното дело.

Най-често се даряват по 100, 200 лева, най-много до 500 лева. И едната камбана ни е дарение", споделят служители на комплекса. Миряни дават икони, че и моторни косачки, различна градинска техника. Фирми пращат работници, осигуряват необходимите за строежа материали. Най-трогателни са жестовете на бедни, обикновени хора, които вадят по 1, 2 или 5 лева. В парка са монтирани и беседки, които също са дарение.

Предвижда се паркът от 200 декара да се оформи като ботаническа градина. Петте постройки са с обща площ от 780 кв. метра и са свързани във формата на подкова, която огражда пространството зад църквата „Света Петка Българска". В центъра на сградата са залата за кръщенета и неделното училище.

Встрани са останалите постройки – музеят вече отвори врати, а другите разполагат с 10 стаи за нощувки с общо 30 легла. "В тях миряните ще могат да останат само за по една вечер. Наистина, мястото тук е прекрасно за отдих, но нека хората не си мислят, че това ще е едва ли не почивна станция или хотел. Целта е поклонниците, които идват от далечни краища, да имат възможност да се подслонят до храма на леля Ванга", твърдят служители на манастирския комплекс.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай