Сряда,

Намериха богинята майка в първия град на Европа

От: Failed to load user -
A
A
A

Варна. Изящна фигурка на богинята майка от камък е открита при последните разкопки в основите на древните стени на най-стария град в Европа - Провадия-солницата.

Сред уникалните находки има още тежест на стан, макет на жилище, много каменни и костни върхове на стрели и копия, които свидетелстват за постоянни тежки сблъсъци и битки за бялото злато - солта, преди 65 века. В най-стария солодобивен център не са вадили 5 тона на едно зареждане, както смятахме преди, а далеч по-огромни количества, категоричен е научният ръководител на разкопките проф. Васил Николов.

Методът е с изпаряване на разсол в огромни нажежени пещи. Градът е бил монетният двор на Европа, припомни проф. Николов. Най-вероятно пред вратите на цитаделата се е въртял и тогавашният пазар на солта. Археолозите разкриха и голямата й стена, която някога е пазила от външни нападения. В основата си е дебела 3 м, а на места височината е запазена до 3.5 м. Разрушена е от земетресение. Строежът е от средата на V хилядолетие пр. Хр., когато в Европа още не е имало изобщо крепости, каза ученият.Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички