Над 1000 на шествие срещу Волен (ОБЗОР)

Над 1000 на шествие срещу Волен (ОБЗОР) | StandartNews.com

Над 1000 млади хора от София се събраха следобед на шествие от Народното събрание до НАТФИЗ в знак на протест срещу действията на Волен Сидеров и Десислав Чуколов.

Акцията бе организирана във фейсбук. Протестиращите поискаха снемането на имунитетите на двамата депутати и изправянето им пред съда. "Защото не сме съгласни с това не само депутати, а изобщо каквито и да е хора да нахлуват с взлом в държавни институции. Защото когато някой се издъни 100 пъти, Народното събрание трябва да му вземе имунитета и той следва да престане да шества с агресията си по улиците, като обижда обикновени български граждани. Защото сме склонни да жертваме обедната си почивка, за да изразим несъгласието си, вместо да мрънкаме и да си гледаме личната работа. Защото ако ние, хората, не станем джедаи, никой няма да изгони Тъмната страна на Силата. Волен Сидеров е жалък командир на щурмоваци, нищо повече. И ние с бездействието увеличаваме силата му и го караме да се чувства безнаказан", се казва в специална декларация на протестиращите. Към тях се присъедини и разгневената театрална гилдия, както и студентите на НАТФИЗ.

Поправка "Мутафчиев"

Христо Мутафчиев, председател на Съюза на артистите в България

Искам имунитетът на Волен Сидеров да бъде свален. Искам имунитетът на всички народни представители да бъде валиден само в сградата на Народното събрание - а не да спекулират с него извън парламента. Нека това да бъде поправката "Мутафчиев". Подадох сигнал и до главния прокурор. Ако Сидеров бъде осъден и влезе в затвора, всички ние ще му направим услуга - така животът му, за който толкова се страхува, ще бъде спасен. Аз обаче се съмнявам, че който и да било го застрашава и се кани да го убива. Нали видях какво се случи в НАТФИЗ! План А на Сидеров беше да провокира някой от студентите да го атакува. След като това не се случи, той премина на план Б - да бъде ударен от негов човек. Тези неща са ни ясни на нас, артистите - цял живот се занимаваме с драматургия.

Протестът ни е мирен и културен - срещу агресията. Той не е нито политически, нито икономически. Как младите хора, които се занимават с изкуство, да останат в България - след като срещу себе си имат персонаж като Сидеров? Как след случката в Академията можем да сме спокойни, че той ще гласува по-висок бюджет за култура?

Вежди: Срам за нацията

Министърът на културата Вежди Рашидов осъжда категорично постъпката на Волен Сидеров: "Поведението на Волен Сидеров е безобразно. Той нападна по недопустим начин младите творци и се крие зад имунитета си на народен представител. А кой ще защити имунната система на студентите от НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" от чудовищната и с нищо непредизвикана агресия на един самозабравил се "избраник"?! С какво право той влиза във висше учебно заведение и стресира младите хора? Поведението на Сидеров е срам за нацията, срам за българската политика."

Майстор по бушидо ступал Сидеров

Бизнесменът Камен Попов е заподозрян за инцидента

Мъжът, който удари Волен Сидеров минути след скандала в НАТФИЗ, се казва Камен Попов. Срещу него е повдигнато обвинение за причиняване на лека телесна повреда.

Минавах случайно по ул. "Раковски", видях ситуацията, бе единственото, което Попов каза  пред журналисти.
Камен Попов е бизнесмен, президент на бушидо федерацията и собственик на хотели. 47-годишният бивш състезател по бойно самбо и джу джицу не крие симпатиите си към определени националистически организации. От негови медийни изявления става ясно, че е взел участие в протестите в Гърмен това лято. Повечето от приятелите му се гордеят с постъпката му. Социалните мрежи гръмнаха минути след сблъсъка със Сидеров, а Попов бе определен като "героят на вечерта - успял да спре своеволията на лидера на "Атака". Бизнесменът е бил задържан за кратко в полицията, дал е обяснения и е освободен. Бил на разпит и в прокуратурата, но също не е задържан. До късния следобед  срещу Попов нямаше повдигнати обвинения. Разпитван е единствено в качеството му на свидетел и се очакваше да се яви отново при държавните обвинители в 17 часа. Негов близък приятел е ММА боецът и съпруг на бившата депутатка Юлиана Дончева - Станислав Недков - Стъки.Той го определи като "човек на честта и искрените взаимоотношения". Стъки обясни, че Попов е сериозен бизнесмен и работодател. Версията на самия Волен Сидеров по случая е, че в ход била поръчка за убийството му, която се е осъществявала от МВР.

Лидерът на "Атака" дава показания по чорапи

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров бе отведен с патрулка в Първо РПУ след среднощния екшън пред НАТФИЗ. Заедно с него към районното отиде и майката на сина му Деница Гаджева, която бе много разстроена от случилото се. Сидеров се появи в районното с окървавена и подута скула. Нямаше и едната му обувка.

Пред сградата на полицията пък се струпа агитка от симпатизанти на "Атака", които настояваха лидерът им незабавно да бъде освободен. От МВР уточниха, че той не е задържан, а доведен, за да даде показания като свидетел. След което е откаран с линейка в "Пирогов". Там депутатът бил прегледан и освободен за домашно лечение.
Главният секретар на МВР Георги Костов съобщи, че Сидеров е дал показания в определено процесуално качество, но не пожела да коментира думите му, тъй като те "могат да нагрубят хора, които не го заслужават". Костов обясни присъствието на министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова и своето на мястото на скандала пред НАТФИЗ с това, че по-голямата част от силите на реда в София е била ангажирана с охраната по пренасянето на изборните бюлетини. Костов допусна, че часът и мястото на скандала, предизвикан от депутатите на "Атака", не са били избрани случайно. "Всички, които бяха свободни, бяха на място за предотвратяване на допълнителна ескалация на напрежение между гражданите и депутатите от тази парламентарна група", обясни Георги Костов. От държавното обвинение пък посочиха, че Сидеров и Чуколов са прекъснали занятията по "Сценична реч", провеждани в НАТФИЗ. От прокуратурата подчертават, че нахлуването в сградата е било придружено с викове "Наркомани", "Глупави актьорчета", "Меки китки", "Педалчета", "Вие наркомани ли сте?" и размахване на снимка на непознат за студентите мъж. В Първо районно са били доведени и студенти, които са подали жалби срещу Сидеров. Една от тях е обяснила, че е извадила мобилния си телефон, решена да заснеме действията на Сидеров в израз на възмущение от поведението му. Виждайки това, Сидеров се приближил до нея с думите: "Ти каква си?", "Защо снимаш?". След това Сидеров я хванал силно за китките, извил й ръцете, дърпал я и я бутал, докато тя не опряла гръб в стената на аудиторията, и се опитал да й вземе телефона. Студентката започнала да вика за помощ, към нея се приближило непознато за нея лице и изтръгнало телефона от ръката й. Студентката била принудена да изтрие направената снимка на Сидеров.

Искаха да ме ликвидират

Волен Сидеров

Искането да бъда арестуван е абсолютно нелепо, защото задържане се прилага, когато нещо се извършва в момента. Аз съм единствената опозиция в България. В момента България е фашистка полицейска държава. Борисов и Цацаров управляват по фашистки образец и сигурно нищо няма да ги спре. Ако решат да смачкат единствената опозиция, тъй като  действията срещу мен бяха опит за убийство с пълната организация на полицията, защото униформените ми държаха ръцете, докато ме млатеха, то по този начин властта иска да ме ликвидират физически.

Пред агенция ПИК

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай