На купон и пазар в македонското Делчево

На купон и пазар в  македонското Делчево | StandartNews.com

Без граници ще е най-добре за всички ни, казват и нашенци, и комшиите

Македонският град Делчево се оказа Мека за пазар и купони на Благоевград и пограничните села. В дните преди празниците хората масово преминават през браздата, за да си напълнят резервоарите с евтино гориво и да напазаруват продукти за коледната трапеза. От село Логодаж до град Делчево са само 21 километра. "Нормално е да купуваме от Македония гориво за колите, което е 1,50 лева. Пълним 50 литра, излиза ни 25 лева по-евтино. А разходът дотам и обратно е 5-6 лева. Някои хапват в Делчево, тъй като цените са по-ниски, и се прибират, други пазаруват със спестените средства", обяснява кметът на нашето селище Пламен Червенков.

Покрай празниците много фирми решиха да си направят коледните партита за служителите в македонския град. Привличат ги прочутите плескавици и хубавата македонска кухня. Които са и на доста по-ниски цени. Две плескавици с гарнитура, две кафета и две малки бутилки минерална вода, пържени картофи и две малки ракии струват само 16 лева. Сервитьорите приемат дори български железни левчета. Литър домашна ракия на пазара струва 4.50 лева наши пари. Затова през уикендите в механите и заведенията в района е пълно с българи. Много бизнесмени водят тук партньорите си, за да хапнат вкусно и евтино, а и да обсъдят бизнеса си. "Свикнахме с интереса на българите към нашите заведения. Някои правят заявки дни по-рано, за да са сигурни, че в петък и събота ще има места, защото всичко е пълно. Повечето ни клиенти са българи", признават келнери в град Делчево.

Най-голямо е преселението през границата през септември и октомври. Тогава нашенците напълнят торбите и багажниците не само с по-евтини, но и с по-качествени зеленчуци, плодове, сирене и кашкавал. За зимнината почти всички жители на селата до границата разчитат на западната ни съседка. Купуват чушки, домати, патладжан, краставици. "Направих туршия с червени чушки, там струват 70-80 стотинки за килограм, а тук бяха над 1 лев", казва селският управник на Логодаж. Патладжаните му стрували по 50 ст/кг. Домати с отлично качество вървели в сезона за 80 ст/кг, колкото и краставиците.
"Сега хит са тенджерите, които струват между 10 и 20 лв." Продават се белачки и рендета за зеле, краставици и картофи. "Вие идвате при нас, ние при вас, аз купувам от България капачки на винтове, дето ги правят в Етрополе. Без граници ще е по-добре за всички, но не се знае кога ще ни приемат в ЕС", споделя 44-годишен търговец от Делчево. Колегата му Живко зарежда всеки уикенд стотици кори с яйца заради наплива на нашенци. Макар да не вземат по много, тъй като на границата не дават повече от една кора. 30 яйца струват само 4 лв., което означава, че бройката е малко над 13 ст. Стоката е домашно производство. Търси се и прочутият кочански ориз. Килограмът излиза 2 лв. Захарта от 900 грама в пакет е 1,00-1,05 лева. Сиренето не е евтино - стига и до 10 лв/кг, но е вкусно и истинско. Кашкавалът също е екстра качество. Правят ги в мандра в Берово.

Пломбата до три пъти по-евтина при съседите

Все повече благоевградчани бият път до съседна Македония, за да ползват стоматологични услуги, след като научиха, че там цените им са два до три пъти по-ниски от родните. Най-близка и удобна дестинация се оказа македонският град Делчево. Кабинетът на местния стоматолог е редовно посещаван от нашенци и той вече е свикнал с българското присъствие. За мост, четири пломби и вадене на зъб у нас от българка поискали 1000 лв., а в Делчево извършили същото лечение за 400 лв. По ценоразпис ваденето на зъб в съседната държава е 10 лв., пломбата - 15 лв., керамична корона -106 лв., а упойката е безплатна. Разстоянието от Благоевград до Делчево е 38 км, така че "зъболекарската екскурзия" излиза изгодно, макар да има разход за гориво. Като сложиш чертата, си спестяваш сериозни средства. Удобство е, че се плаща и в български левове.
Преди години Блгоевград и регионът се славеха като предпочитана дестинация за стоматологичен туризъм за чужденците, особено за гърците, но сега се наблюдава друга тенденция. Редовни клиенти по гръцките аптеки пък са българите, защото там доста медикаменти са в пъти по-евтини.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай