Моряците ни делят една килия

Моряците ни делят една килия | StandartNews.com



Мадрид. Екипажът от кораба "Св. Николай", който бе задържан на 13 август срещу бреговете на испанския град Кадис с 3 тона кокаин на борда, е натъпкан в една килия в затвора Пуерто II, близо до град Пуерто де Санта Мария. 21-те българи са там от миналия вторник и до момента демонстрират добро поведение, съобщи регионалният в. "Ла Вос Дихитал", позовавайки се на свои източници. Според тях все още няма взето решение за преместването на моряците в Мадрид, където ще се изправят пред специализирания съд (Аудиенсия Насионал). Априори те са обвинени в престъпление срещу общественото здраве, посочва вестникът и отбелязва, че в България премиерът Бойко Борисов е изказал предположение, че може някой от моряците да не е знаел какъв товар вози корабът.


Пуерто II е част от затворнически комплекс от три сгради, разположени близо една до друга. Капацитетът му е 750 обитатели, въпреки че в момента според неправителствени организации реално зад решетките има 855 задържани.
Българското посолство в Мадрид пък обяви, че е в постоянен контакт с испанските власти във връзка с арестуваните български моряци. Задържаните са преминали задължителни медицински прегледи при преместването им от следствения арест в затвора и се намират в добро здравословно състояние. Назначени са им трима служебни адвокати - по един на всеки 7 души, осигурен е и превод.

Затворническата управа предоставя възможност на тези, които желаят, да се обадят по телефона на своите близки в България. Българските дипломати направиха постъпки пред испанските съдебни власти да разрешат и посещение в затвора на българския консул и на близки на задържаните при тяхно желание.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Цецо
Коментирай