Молитва и клетвена декларация при избора на митрополит на Варна

Молитва и клетвена декларация при избора на митрополит на Варна | StandartNews.com

Варна. За Света Литургия в деня на избора за варненски митрополит да събере миряни и духовници настоява инициативният комитет „За чистотата в БПЦ". От него са изпратили писмо до наместника на дядо Кирил Доросторския митрополит Амвросий с предложения за провеждане на вота на 15 декември.

Преди началото освен Света Литургия всички да се поклонят на чудотворната икона „Св.Богородица Старица „ празника на която съвпада с епархийския избор на 15 декември, предлагат от Инициативния комитет. Иконата на Геронтиса дойде във варненския храм „Св.Успение Богородично" тържествено преди година след Рождественските празници от Св.Гора и от манастира Пантократор по идея и с подкрепата на покойния владика дядо Кирил. В този манастир се намира оригиналната икона на „Св.Богородица Старица", а копието по нея беше изработено специално за Варненската и Великопреславската митрополия. Тя върши чудеса, ако се молим с искрена и силна вяра и просим от нея добри спасителни неща и решаване на житейските проблеми, каза отец Дончо от митрополията.

Молитва от Бога и от Геронтица за предстоящия вот ще направят епархийските избиратели. След това от амвона ще се прочете проповедта на митрополит Кирил „Епископът –образ Христов" и на кратките биографии на всички 13 кандидати за овдовелия престол. Инициативният комитет предлага високо да се прочете името на всеки избирател преди да гласува и при подаване на вота един по един от общо 30 в цялата епархия да подпишат клетвена декларация, че гласуват по съвес т- пред Евангелието и кръста. Избирателната урна да се отвори пред всички присъстващи, сред които са поканени представители на общината и на областна управа, както и медиите. Гласуването да се обяви публично ... „Защото няма нещо тайно, което не ще стане явно, нито потаено, което не ще се узнае и не ще излезе на яве." (Лука 8:17) се предлага още в писмото до дядо Амвросий.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай