Митрополитът се прослави с благославянето от линкълна си

Никога не съм се стремял да живея в разкош, казваше митрополитът

Митрополитът се прослави с благославянето от линкълна си  | StandartNews.com

София. 59-годишният митрополит Кирил беше 24 г. на престола във Варна, и.д. патриарх след кончината на Негово Светейшество Максим, усърден духовник, добър бизнесмен. Но, за добро или за лошо, ще бъде запомнен с нововъведението да ръси за здраве от прозореца на лимузината си. На Йордановден т.г. хит в интернет стана клипче как владиката, вече и.д. патриарх, който ръсеше миряните със светена вода от прозореца на линкълна си. За първи път Кирил се появи с возилото на Никулден през 2011 г. и оттогава му се налагаше да се обяснява за него при всяка по-обширна медийна изява.

"Богатството е средство за живот, а не цел в живота", каза дядо Кирил на 28 ноември 2012 г. Според него църквата трябва да има средства, за да се издържа. "Никога не съм се стремял да се облагодетелствам, да живея в разкош. Пет деца сме, майка ми ни е изхранвала с коприва и охлюви", сподели тогава Кирил. И добави: "Часовникът на дядо Николай, колата на дядо Кирил, досиетата - това са неща, които ще се забравят". Публична тайна е, че беше в меко казано хладни отношения с Пловдивския митрополит Николай. Както и на приливи и отливи с част от останалите архиереи. "Нямам лоши отношения с никого", казваше Кирил на въпрос за конфликта му с дядо Николай, когото опитваше като и.д. патриарх със заплахи за наказание да върне на заседанията на Светия синод след кончината на Максим. Тогава владиката под тепетата излезе в 40-дневен траур. След множество сметки и преброявания Кирил отпадна от финалната тройка за избора на патриарх.


При отварянето на досиетата в Държавна сигурност на висшия клир Кирил излезе като агент "Ковачев" - светското му име е Богомил Ковачев. От папките става ясно, че е бил харесан за включване в разработка "Цитадела", с която се набирали подходящи монаси за Зографския манастир. Планът бил да е студент в Гърция, а през ваканциите да ходи в обителта, за да издирва и фотографира документи и ръкописи. 4 месеца бил обучаван във фотодело. През 1976 г. му купили апарат "Зенит-ЕМ" за 150 лв. и отделно му дали 100 лв. за лични нужди. Неприятна случка обаче прекратила плана. Тогава Кирил подава молба да стане брат в Зограф и над два месеца чака утвърждаване от Кинотиса (управата на Света гора - б. р.). Шефовете му в ДС пишат в досието му, че по клевета на друг монах са били предприети административни мерки по изгонването му. От 25 септември 1981 г. е предложението за закриване на лична разработка "Ковачев", открита на 18 юли 1976 г. Дядо Кирил завършва задочно Духовната академия в България, а на 1 октомври заминава да следва редовна аспирантура в Москва. "При което няма да изпълнява наши задачи", пише в предложението от служителя в ДС, делото да бъде закрито и предадено в архив.

"Темата с досиетата не ми тежи, нямам агентурно минало. Служил съм единствено на православната църква. Не съм получавал инструкции, указания. А че са водели документация, това е друго", каза наскоро Кирил. Владиката беше противник на архонтските титли. "Няма основание да има такова нещо в църквата като архонтите", казваше той. Защото първо трябвало да се вземе благословията на Синода, а след това да се провъзгласяват.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай