Министри на опашка да дарят кръв

Министри на опашка да дарят кръв | StandartNews.com

София. Вицепремиерът Цветан Цветанов и икономическият министър Делян Добрев откликнаха на призива за даряване на кръв.

„Ако това помогне за спасяването на човешки живот или за предстоящи операции, които са планирани и трябва да бъдат направени, смятам, че всеки един би било редно да го направи", каза Цветанов, след като му взеха 450 грама кръв, разкрит в пункта в Министерството на здравеопазването.

"Кръводаряването за мен е личен акт. Разбрах за тази акция снощи, от късните новини. Обадих на министър Атанасова и попитах каква е възможността да даря кръв", разказа Цветанов, цитиран от "Фокус". Той благодари на медиите за това, че са го информирали за кампанията.

Вътрешният министър разкри, че дарява кръв за седми пъти. Три от тях са били по времето, когато е бил в казармата. "Там винаги имаше голяма опашка от желаещи, защото даваха пет дни отпуска. След това съм давал пак на подобни инициативи. Един път съм давал за баща ми, когато го оперираха – трябваше да има кръв от близки", спомня си Цветанов.

Той отбеляза, че кръводаряването е полезно за всеки организъм, тъй като след като се възстанови кръвта, имунната система стана по-силна. 

"За пръв път кръводарявам, въпреки че в Министерството на всеки два месеца правим такава кампания", призна икономическият министър Делян Добрев. "Процедурата въобще не е болезнена. Казвам на всички, които не са го правили – въобще не боли. Освен това дават два дни отпуска, които в моя случай няма как да се ползват”, каза той. Заедно с него бяха дошли и други служители на Икономическото министерство.

"В София само след обяд вчера кръв са дарили около 30 души", отчете министърът на здравеопазването Десислава Атанасова. По думите й дефицитът на кръв от групите 0 и А се е получил, защото август е месец на отпуски и хората не са по работните си места. „При това болниците не спират да работят, не спират нито операции, нито интервенции. Имаше доста катастрофи през август. Имаше няколко операции, при които се трансплантираха органи, за което също е необходимо кръв", обясни Атанасова.
"След малко ще бъда в Националната кардиологична болница, защото тук е кардиохирург от Кьолн и ще извърши операции на три деца. Те всички са с нулева група, т.е. има сериозен недостиг от няколко кръвни групи и не може да се осъществяват всички планирани операции – така, както е необходимо", каза още министърът на здравеопазването.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай