Петък,

Милиони при Севда Шишманова! Откъде са парите

От: Редактор -
32964
Милиони при Севда Шишманова! Откъде са парите
A
A
A

В ролята на хлебарка се е преквалифицирала Севда Шишманова след изритването си от поста на програмен директор в БНТ. Останала без работа, журналистката набързо се връща в родния Разград, за да поеме управлението на хлебозавода "Млин 97", който през миналия век е е приватизиран от баща ѝ.

След раздържавяването Сали Шишманов успява да изправи на крака закъсалото предприятие. Ключово е решението му да зареже хляба и кифлите, концентрирайки се само върху производството на солети. Именно тази фирма произвежда легендарните "Хрус-Хрус", пише "Уикенд".

Днес "Млин 97" е сред водещите производители, а продуктите му са ненадминати по качество. Причина за добрият вкус е и факта, че технологията се е запазила непроменена от половин век - солетите се изпичат в каменни пещи, без никакви добавки или Е-та.

След смъртта на дядо Сали, собствеността в завода е наследена от Севда и брат ѝ Адриан. След напускането на БНТ Шишманова става част от съвета на директорите във фабриката за солети.

Благодарение на връзките и с хора от властта е спечелен европроект, с който са обновени поточните линии. Според запознати, именно журналистката е автор на идеята да се пуснат и солети с краве масло, вместо вредната палмова мазнина, с която са тъпкани продуктите на конкурентите. Резултатите са налице. За миналата година завода има над 5 млн. лева оборот, а за първи път солети са изнесени и в чужбина - за държави от Близки изток.

За Севда Шишманова производството на солети не е първото бизнес начинание. Още като студентка по българска филология, става вносител на кожени облекла от Турция. Бизнеса завърта със свой роднина от южната ни съседка, който не жали средства, за да се утвърди на българския пазар. Скоро след това Шишманова се сдобива с една от първите спортни коли в София на известна японска марка


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com