Лекари споделят. Добрите и лошите свойства на този плод

Съдържа фибри

Лекари споделят. Добрите и лошите свойства на този плод | StandartNews.com

Гроздето е един от плодовете с най-високо съдържание на антиоксиданти. Руският диетолог д-р Екатерина Матискина разкри за опасността от консумацията му от някои хора. Експертът споделя, че този плод не трябва да се консумира при диабет.

 Грозде - полезни свойства и вреда

 „Само ципата съдържа фибри, но вътрешността на този плод има мека структура, която принадлежи към лесно достъпните захари. Има доста висок гликемичен индекс, което означава, че бързо повишава нивата на кръвната захар. Пациентите с инсулинова резистентност и диабет трябва да го изключат от диетата си”, споделя експертът.

Не се препоръчва консумацията на големи количества от този плод, сок от него и стафиди при хора със затлъстяване и наднормено тегло. Сокът, според диетолога, съдържа само захар, а стафидите са висококалорични.

Този плод има ниско калорично съдържание (около 69 на 100 грама) и съдържа витамини като витамин С и витамин К. Но основното му предимство е съдържанието на голямо количество антиоксиданти, особено ресвератрол - от 50 до 100 микрограма ресвератрол на грам пресни гроздови люспи. Известно е, че ресвератролът предотвратява риска от развитие на рак и редица хронични заболявания.

Антиоксидантите са специални съединения, които намаляват ефектите на свободните радикали върху всички клетки на тялото. Този плод съдържа над 1600 различни антиоксидантни вещества. Най-високата им концентрация се отбелязва в семената и кожата. Най-ценният антиоксидант е ресвератролът. На употребата му учените приписват намаляване на случаите на инфаркт на миокарда, диабет тип II и злокачествени новообразувания.

Консумацията на този плод е свързана с редица ползи за сърдечно-съдовата система. Той съдържа значително количество калий (5% от дневната нужда на 100 грама). Калият предизвиква отпускане на гладката мускулатура на артериалните стени, последвано от спад на периферното съдово съпротивление и понижаване на кръвното налягане. Това от своя страна предотвратява развитието на хипертония.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай