Куршум заради фалит (ОБЗОР)

Куршум заради фалит (ОБЗОР) | StandartNews.com

Самоубийство на бизнесмен в софийския квартал Бояна смрази кръвта на столичани рано сутринта. Първоначално от полицията съобщиха, че става въпрос за убийство, което допълнително нагнети напрежението. В крайна сметка се оказа, че Лъчо Терориста, който е едно от лицата на прехода, е сложил край на живота си вероятно заради дългове.

Откриха бизнесмена мъртъв на "Беловодски път" в Бояна

Известният в годините на силовите групировки Лъчезар Иванов - Терориста бе намерен мъртъв на улица "Беловодски път" в столичния квартал "Бояна" тази сутрин. 52-годишният мъж се спряга за един от основателите на групировката ВИС. През годините е бил в близкото обкръжение на Мето Илиенски, Георги Илиев и братя Галеви. Занимава се със строителен бизнес. Говори се, че в последно време е натрупал сериозни дългове, което вероятно го е мотивирало и да сложи край на живота си. Две от дружествата му са фалирали, а голяма част от дяловете си в последно време е прехвърлил на сина си, показва справка в Търговския регистър. Макар и основател на ВИС, Терориста не се слави със силови прояви. Няма и криминални регистрации след 1990 г. Преди това е известен като един от младежите, отвлекли самолет АН-24, за което излежава присъда в Софийския затвор. В зората на демокрацията е предпочитал да се занимава със законен бизнес. Негови приближени твърдят, че в последно време много се занимарил и дори се пропил. Според запознати често посещавал бар, някога известен с името "Домби". Близки до Терориста твърдят, че нямал видими финансови проблеми, а по-скоро демонстрирал доста добър стандарт на живот. Напоследък обаче бил депресиран, търсил дори и психиатрична помощ. Сутринта е излязъл 15 минути по-рано от обикновено за работа и е взел със себе си двата си законно притежавани пистолета, разкриха източници на "Стандарт".

Вместо към офиса си на бул. "Черни връх" обаче Терориста отбил встрани на черен път край последните къщи на "Бояна". Заключил се в джипа "Ауди Q7", с който се возил, и се прострелял в главата с едно от оръжията. Отбивайки дори не изключил двигателя на автомобила. Единствено преди да се гръмне на едно листче написал телефона и името на жена си - Светлана, след това го оставил на таблото пред себе си и се прострелял. Куршумът е пронизал дясното му слепоочие, излязъл е от лявата страна на главата му и е разбил страничното стъкло на джипа. Криминалистите са категорични, че всички улики сочат самоубийство. Това потвърждавала траекторията на изстрела, а дупката в стъклото била точно там, където би трябвало да бъде при самопрострелване. Въпреки това не се изключва и вариант да е инсценировка. Трупът му е бил открит от случайно минаващ гражданин около 9 часа сутринта. Първоначално мъжът е възприел, че джипът се е блъснал и подал сигнал за пътнотранспортно произшествие. Затова първоначално на сигнала се отзовали катаджии. Те установили, че в колата има мъж с огнестрелна рана в главата, а до него - пистолет. Пътните полицаи повикали колегите си от отдел "Убийства". Огледът продължи близо 5 часа. Накрая тялото бе изнесено с линейка на съдебна медицина. Дойде и полицейски паяк, който натовари скъпарското возило.

Ключар разби луксозния джип

Професионален ключар, извикан от МВР, за да отключи луксозния джип "Ауди Q7", се наложи да разбие вратата. Причината се оказа, че возилото било затворено отвътре и с работещ двигател, което автоматично блокирало всяка възможност за отключване, без вратата да бъде повредена. Следите от "влизане с взлом" си личаха добре и по време на самия оглед. В края на май миналата година Лъчо Терориста се е сдобил с луксозния си джип, научи "Стандарт". Возилото обаче не се води все още на негово име, а е собственост на лизингодател.

Строял пътища и държал плажове

Фирмите на Лъчезар Иванов са участвали в строителството на някои от големите пътни проекти у нас, довериха запознати. Освен това са били ангажирани в изграждането на големи хотели и луксозни заведения. Дружествата са специализирани и в доставката на инертни материали. Една от интересните му фирми е "Ин Мат Инженеринг", която преди време се забърка в изграждането на каменна кариера в село Негушево и предизвика недоволството на местното население. Прави впечатление, че към онзи момент - 2009 г. дружеството е дъщерно на "Балмат" - за добив на трошен камък, чакъл и пясък, и на "Перфект-инвест холдинг" с предмет на дейност строителни, както и декоративни материали. Няколко години преди този период шеф в "Перфект-инвест холдинг" е братът Емил Георгиев - Батко. Освен от строителство, Лъчо Терориста има през годините и печалби от туризъм. Основно като концесионер на някои от по-малките плажове по родното Черноморие. Дълги години фирмата му "Гера" бе концесионер на централния плаж в Свети Влас.

Иванов отвлича самолет през 1983 г.

Самоубилият се предприемач е в основата на отвличането на самолета на БГА "Балкан" АН-24 през зимата на 1983 година. Тогава Лъчезар Иванов е на 19 години и следствен за кражби и други криминални прояви. Заедно с аверите си Красен Гечев, който е в дисциплинарна рота, Ивайло Владимиров - водещ се на отчет в детска педагогическа стая за измами и Валентин Илиев, войник с регистрации за различни прояви в МВР, решават да избягат в чужбина. Докато играят боулинг в НДК един авиотехник им разказва история как през 1982 г. поляк отвлякъл български самолет като хванал стюардесата и я заплашил с нож. Младежите харесват идеята и решават, че и те могат да отвлекат самолет и да избягат в австрийската столица. На 6 март 1983 г. момчетата си купуват четири билета за самолета до Варна за вечерта на следващия ден. Вечерта купуват на черно 290 долара и 100 дойче марки, за да имат пари в Австрия. След това на летището пият за кураж по 100 г водка. В барчето на аерогарата си разпределят ролите. Оръжието им са джобни ножчета. В самолета сядат най-отзад, на последните четири седалки, за да са защитени откъм гърба. Малкият самолет е пълен, пътниците са около 40 души. След 15 минути, когато стюардесата раздава бонбони и кафе, единия от тях я заплашва с нож, а останалите пътниците. Лъчезар се изправя на пътеката, размахва ножа си и заплашва да убие всеки, който се опита да им попречи. Вика, че са рецидивисти, излезли от затвора и готови на всичко. Настояват самолетът да бъде отклонен към Виена. Пилотите сигнализират МВР и се прави схема. Заедно с експертите на Държавна сигурност решават да заблудят терористите, че са над Виена, а самолетът всъщност кръжи над Варна. Гасят осветлението на целия град и им представят, че морето отдолу, всъщност са водите на река Дунав.

Малко след осем вечерта самолетът каца на летището във Варна. Единият от похитителите завежда стюардесата в тоалетната като заложник. В същото време на борда се качват служителите на летище Варна, преоблечени като австрийски митничари и командоси, също с дрехи на австрийски полицаи. Единият от родните командоси обаче е разпознат от похитител. Тогава милиционерите влизат в самолета и обезвреждат четирите момчета. Впоследствие единия от четиримата - Валентин е убит на летището, останалите са заловени. Председател на съда, който гледа делото им, е Димитър Попов, по-късно министър-председател на България. Адвокат на един от подсъдимите е бъдещият министър на правосъдието Петър Корнажев. Лъчезар е осъден на 10 години затвор, Красен на 9, Ивайло на 7. Така Лъчезар получава прякора си Терориста. В затвора пък се запознава с Георги Илиев, който към онзи момент е в килия с присъда за изнасилване. Среща и други по-късно превърнали се в знакови фигури. Така в началото на 90-те, след като е освободен предсрочно Лъчо Терориста, се влива в редиците на ВИС.

Полк. Петър Бъчваров: За него всичко бе игра

Когато арестувахме Лъчезар Иванов, ми каза, че много съжалява и че е бил подведен. Уплаши се, защото видя как убиват единия от похитителите. После го разпитвахме и твърдеше, че всичко е започнало като на игра. Това си спомня полк. Петър Бъчваров - един от оперативните служители на МВР, които са арестували Иванов през 1983 г. МВР наричат операцията "Виенския случай". Тя преминава под ръководството на ген. Велико Станков, който по това време оглавява варненското подразделение на милицията. Действията на ген. Станков и подчинените му са перфектни, а организацията, създадена от МВР, би могла да влезе във всеки учебник по антитероризъм. "Виенският случай" е последният по-сериозен инцидент с отвличане на български самолет. За участието си в операцията са наградени стюардесата Марта Константинова и летищният работник Стоян Милков - награден с орден за храброст. Отличени са и останалите главни действащи лица от МВР.

Проверяват камерите в дома му

Последният известен адрес на Лъчо Терориста е на "Беловодски път" - улицата, на която се самоуби вчера. Около дома му има камери, чиито записи вече се проверяват в МВР. Иначе самият той в по-ранни години е живеел в столичния квартал "Хаджи Димитър" на улица "Резбарска", довериха запознати.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай