Кристо най-после ще "опакова" Арканзас

И до днес Кристо, когато разказва за проектите си, казва "ние с Жан-Клод направихме..."

Кристо най-после ще "опакова" Арканзас | StandartNews.com

Художникът и Жан-Клод избират мястото на инсталацията още през 90-те
Щатски съдия реши, че няма екологична опасност от проекта "Над реката", бавен 18 години

След 18 години чакане Кристо вече ще може да осъществи проекта си да "опакова" река Арканзас. Американски федерален съдия отказа да спре осъществяването му. Дълги години противници на проекта твърдят, че той може да е опасен и да има унищожителни последици за движението по реката, за рибата и овцете, които пасат наоколо. Всичко това досега бавеше реализирането му. Съдията обаче постанови, че няма доказателства, че федералните служители не са спазили екологичното законодателство, както твърдят опонентите.

Кристо и покойната му днес съпруга Жан-Клод започват да търсят място за временната инсталация през 90-те години на миналия век.

След като посещават 89 реки в седем щата, те се спират на река Арканзас в отсечката между Салида и Кенън сити. Двамата замислят "Над реката" през 1992 година и започват процедурата по издаване на разрешителни за реализацията му през 1997-а. Сега работата може да започне през 2018-та, защото са необходими три години подготовка.
Инсталацията "Над реката" предвижда над части от 68-километров участък от течението на р. Арканзас да бъде опънати осем ленти от сребристо платно, дълги 10 километра. Лентите ще бъдат закачени на височина от два до осем метра над водата на места, избрани заради красотата им и заради техническите възможности за изпълнение на инсталацията. Платното ще бъде покрито с милиони алуминиеви частици, които в зависимост от светлината ще му придават розов цвят сутрин, сребрист през деня и златист вечерта.

Проектът е изцяло финансиран от Кристо. До момента струва 10 милиона долара, но може да достигне 50 милиона. Кристо е готов и с още един проект - инсталацията "Мастаба" в Абу Даби. Роденият в България творец се готви да издигне най-голямата скулптура в света, която ще е направена от 400 000 разноцветни петролни барела. 150-метровата пирамида ще има плосък връх и ще бъде малко по-висока от Великата пирамида в Гиза.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай