Кристалина Георгиева: Справянето с бежанците е основен проблем за ЕС

Кристалина Георгиева: Справянето с бежанците е основен проблем за ЕС | StandartNews.com

В сутрешния блок на БНТ заместник-председателят на Европейската комисия Кристалина Геогиева каза, че един от основните проблеми на Европейския съюз остава справянето с бежанската вълна. 5600 бежанци, които са преминали през България и в последствие са се настанили в Западна Европа, може да бъдат върнати у нас. Случаите им се в момента се разглеждат.

Кристалина Георгиева допълни, че България е в челната една трета страни от Европейския съюз по усвояване на средства от европейските фондове. „Планът Юнкер не е за това да се наливат обществени пари в проекти със съмнителна икономическа активност. Той не е за отглеждане на бели слонове. Той не е за това държавата да казва на бизнеса къде да инвестира. Той е за решаване на един много голям проблем пред европейската икономика - след 7 години на тежка криза, инвеститорите са притеснени от това да извадят своите пари и да ги влагат в реалната икономика", заяви Георгиева.

Тя обясни, че не е въпрос само на пари, а на това какво пречи на инвеститорите административно и законодателно, какво трябва да се направи, за да могат инвестициите да вървят и защо проекти, които би трябвало да се реализират не намират своето място. „Това са въпроси, които стоят пред Европа и пред нас. България има много ликвидност във финансовата система, а парите спят и не работят за българската икономика. В България също има притеснение, че рисковете са много големи. Такова презастраховане срещу риска значи, че и в българската икономика днес разчитаме на парите от европейския бюджет. Почти изцяло растежът, който имаме, идва оттам, а не от частни инвестиции", подчерта Кристалина Георгиева.

Еврокомисарят посочи, че са проведени разговори с вицепремиера Томислав Дончев, министъра на финансите Владислав Горанов и вицепремиерът Ивайло Калфин.
„В България има някои области, където полето за инвестиции е сравнително голямо като енергийната ефективност. Има програма за саниране на сградите, която върви, но и много други инвестиционни проекти"

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай